The chunk 60 The message -376-

These were the twenties of March. Ahmed strolled along the cherry blossom alley, breathing in the scent of the pollen dissolved in the air. Befuddled by beauty, he strode thoughtlessly along the alleys of a small Park near residential areas.
Today he was told at work that he must leave Japan within a week. The tickets were given to him, he almost packed his things. He went out to say goodbye. It is not known how long the quarantine will last and how the Covid-19 epidemic will turn out in general for Japan, Algeria and the economy, and the interaction of world countries in general.
Ahmed heard music coming from one of the windows. One of Chopin's sad nocturnes was being practiced on the piano by someone unseen, over and over again playing the same passages, then the whole melody as a whole, again repeating fragments.
Ahmed sat down on one of the benches nearby and relaxed. The melody - how wonderful it is - filled the surrounding space with enchanting sounds and vibrations of a living instrument. He watched people passing and walking, swaying branches of cherries weighed down with lush flower buds, birds flitting from a branch onto the grass, and thought of nothing. So he sat for a long time, staring at the swaying water surface of the pond in the distance when he suddenly noticed a baby standing next to his bench and with interest, intently, seriously looking at Ahmed with his round dark brown eyes. The kid was cute. Ahmed smiled at him friendly. But the boy did not answer the smile, without moving and continuing to peer inquisitively into the depths of Akhmed's eyes. Ahmed, sitting, leaned forward to the baby to start a conversation, but the baby immediately turned around and ran away, leaving Ahmed to sit in an awkward position. Ahmed hesitated for a while, took out his smartphone, and read the last two messages from Olga, which he just marked as read two days ago without logging into his account.

The message  67
Hello, Ahmed.
My mood today.
https://youtu.be/P21qlB0K-Bs
(J. S. Bach) The St Matthew Passion
I didn't have time for writing to you.
I miss you a bit.

The message  68
Hello, Ahmed.
I have been too lazy lately to write. You know, I immediately delete all my and your messages from the history of my account just having been written. So I write the continuation in my memory.
The last time I stopped where I was talking was that I have the same background, the same garbage in my head as the majority of people in my country at the age of about plus or minus 20 years. We call it culture.
You and each other person in your country have other kinds of garbage for being placed in their heads. My Japanese has a similar background for things in his head as each of his countrymen. We call it culture, but it is just garbage that can complicate the life of each human.
I got the reason I felt bad being figured out we all have almost the same baggage in our heads, is from my youth. After the death of my mother (she had been dying for eight months after surgery on her brain) I felt her in my blood, in my body, in my voice, in how my hands look despite I look like my father, in how I move, wich proverbs I use, how I behave. It is a fear of such terrible death. What could be worse than when you are not capable of moving, is lying naked and crooked, asking a dose of poison, helpless, but realizing everything.
When I was about 5 or 6 years old, we hosted our relatives in our garden. There was a well there, an opened hole in the ground of iron rings full of water. My older cousin offered to jump over it. I fell into it. I was neither afraid nor scared. I remember a frog there,  it died, I think now, because, as I remember, it put its legs relaxed and spread them in different directions. I remember beautiful air bubbles in the water and on the light-brown clay surface of rings. What a beautiful death it could be then!
So it is just normal we all are partly consuming our culture, the garbage mankind produces because it lives. Culture is the same byproduct of society as warmth, smells, sweat, urine and feces are byproducts of a human body, isn't it?

Ahmed wrote the answer: "Hello!" So he was joking. He was beginning to get annoyed by her ranting and he knew that this one magic word could radically change the course of her thoughts.

Это были двадцатые числа марта. Ахмед прогуливался вдоль аллеи с цветущими вишнями, вдыхая аромат пыльцы, растворенной в воздухе. Одурманенный красотой, он шагал бездумно по аллеям какого-то небольшого парка рядом с жилыми кварталами. Сегодня ему сказали на работе что он должен покинуть Японию в течение недели. Билеты ему предоставили, вещи он уже почти собрал. Он вышел попрощаться. Неизвестно, как долго продлится карантин и чем вообще обернется эпидемия Ковид-19 для Японии, Алжира и экономики, и взаимодействия мировых стран в целом.
Ахмед услышал музыку, которая доносилась из одного из окон. Один из грустных ноктюрнов Шопена кто-то невидимый разучивал на пианино, раз за разом проигрывая одни и те же места, потом всю мелодию целиком, опять повторяя отрывки. Ахмед присел на одну из скамеек неподалеку и расслабился. Мелодия — чудо как хороша — наполняла окружающее пространство чарующими звуками и вибрациями живого инструмента. Он наблюдал за проходящими и гуляющими людьми, за качающимися ветвями вишен, отягощенных пышными бутонами, за птицами, порхающими с ветки на траву, и не думал ни о чем. Так он долго просидел, уставившись на покачивающуюся водную гладь водоема вдали, когда вдруг заметил малыша, стоящего рядом с его скамейкой и с интересом, напряженно, смотрящего на Ахмеда своими круглыми темно-карими глазами. Малыш был симпатичный. Ахмед улыбнулся ему дружески. Но малец не ответил на улыбку, не двигаясь и продолжая пытливо всматриваться в глубину Ахмедовых глаз. Ахмед, сидя, подался корпусом вперед к малышу, чтобы начать разговор, но малыш тут же развернулся и убежал, оставив Ахмеда сидеть в неуклюжей позе с полу-улыбкой на лице. Ахмед помедлил некоторое время, вынул смартфон и прочитал два последних сообщения от Ольги, которые пометил прочитанными два дня назад, не заходя в аккаунт. 

Сообщение 67
Привет, Ахмед!
Мое настроение сегодня. https://youtu.be/P21qlB0K-Bs (И. С. Бах) Страсти по Матфею
У меня не было времени писать тебе. Я немного по тебе скучаю.

Сообщение 68
Привет, Ахмед!
В последнее время мне было лень писать. Вы знаете, я сразу удаляю все свои и ваши сообщения из истории моего аккаунта, как только отправляю их вам. Так что пишу продолжение по памяти.
В прошлый раз я остановилась там, где говорила, что у меня такой же опыт, такой же мусор в моей голове, как и у большинства людей в моей стране в возрасте примерно плюс-минус 20 лет. Мы называем это культурой.
У вас и у каждого человека из вашей страны другой мусор для размещения в головах.
У моего японца в голове такой же набор красок, как и у каждого из его соотечественников. Мы называем это культурой, но это просто мусор, который может усложнять жизнь каждого человека.
Я поняла причину, по которой мне было плохо, когда я поняла, что у всех нас почти одинаковый багаж в головах, — это из моей юности. После смерти моей матери (она умирала восемь месяцев после операции на головном мозге) я чувствовала её в своей крови, в моем теле, в моем голосе, в том, как выглядят мои руки, несмотря на то, что я похожа больше на отца, в том, как я двигаюсь, какие пословицы я использую, как я себя веду. Это страх такой же ужасной смерти. Что может быть хуже, чем когда ты не можешь двигаться, лежишь голый и кривой, выпрашивая дозу яда, беспомощный, но понимающий все.
Когда мне было лет 5-6, мы принимали родственников в нашем саду. Там был колодец, открытая дыра в земле из железных колец, наполненная водой. Мой старший двоюродный брат предложил перепрыгнуть через него. Я упала туда. Я не испытала страха. Я помню лягушку там, это была мертвая лягушка, думаю я теперь, потому что, насколько я помню, она расслабленно дрейфовала в воде, раскинув лапки в разные стороны. Помню красивые пузырьки воздуха в мутной воде и на светло-коричневой глиняной поверхности колец. Какая же тогда прекрасная смерть могла быть!
Так что это нормально, что мы все частично потребляем нашу культуру, мусор, который человечество производит, потому что оно живет. Культура — такой же побочный продукт общества, как тепло, запахи, пот, моча и фекалии — побочные продукты человеческого тела, не так ли?

Ахмед написал ответ: “Hello!” Так он шутил. Его начали раздражать ее разглагольствования и он знал, что одно это волшебное слово способно радикально изменить ход ее мыслей.


Рецензии