Qur on Диктатурага карши Китоб

Qur’onнинг  сиёсат бобидаги асосий мазмуни яккахокимликка карши турувчи Китоб эканлигидир.
Имом Бухорий бобомиз келтирган хадисга кура “Дин-насихатдир”.
Насихат эса Хукм эмас, балки огохлантирувчи, булаётган вокеаларни олдини олиш учун йурикнома. Комага тушиб летаргик улим туфайли, нариги дунёга бориб келган урис олими айтганидек “барча диний китоблар – хавфсизлик техникасидан йурикномадир”.
Динни, яъни насихатни тушунтиришнинг йуллари турлича. Qur’on эса насихатни мулойимлик билан тушунтиради.
Мисол учун Qur’onда 382 марта Пайгамбаримизга “айтинг” сузи оркали мурожаат килинади.
Бу “айтинг” сузи асосан иймонсиз ва иймони сустларга, жохил ва золимларга, нафс куллари хамда мунофикларга йуналтирилган.
Бу мурожаат  шаклининг ахамияти шундаки, уша акл юритишга чакиририлаётган кишиларга, улар хохламасаям айтиш керак булган холатлар назарда тутилади.
Мисол учун Амалдор мажлис олиб боряпти, атроф-четингиз камчиликлар билан тула, унинг ечимини топгансиз ёки тополмагансиз. Хуш, индамай утириш керакми? Qur’on индамай утиришга буюрмаяпти. Агар жим утиришни лозим курсангиз иймони сустлардан бирисиз холос. Агар, бор камчиликни йук деб, алдаётган булсангиз – мунофиксиз.
Беш вакт намоз укиб, Хаж ва Умрага борган булсангиз хам куриниб турган камчиликни айтмасдан, аксинча бундай муаммони йук десангиз сиз – мунофиксиз. Билиб куйингки, Киёматда сизнинг гунохларингизни кечиришни сураб Расули Акрам етмиш марта Аллохдан шафоат сурасалар хам, гунохингиз кечирилмайди.
Qur’onда бир неча марта «акл юритмайсизларми» деган жумласи хам ишлатилади. Яъни, айтилаётган гапларни уйлаб акл юритмайсизларми, дейилаяпти.
Собик СССР давлати ва уларнинг хозирги ворисларига бу гап тааллукли эмасдай. Чунки, СССРда акл кадрланмаган. Акл кадрланмаган жойда ким акл юритади, ахир?
Ленин улгач унинг вориси булсин дея, шогирдлари орасидаги энг саводсизи,  диний-семинарияни битирган Сталин танланган. Сталин улгач, унинг битта гапи билан раксга тушиб юрган, кишлоки Хрушчев танланган. У эса маишатпараст, бир вактлар улимдан саклаб колган Брежневни узига якин тутган ва хоказо. Катталарнинг коидалари – акидаси зинапоялар буйлаб энг пастки бугингача таклид килинган. Энди бу Дохийларга улардан акллирок уринбосар керакми? Ёки ундан хам акллирок фикр юритадиган зиёли-ёзувчи, шоир, дипломат, вазир керакми?
Шу тахлитда узиникидан бошка фикрни ёмон курадиган кадимги Фиръавн яратилган.
  Qur’on Фиръавнни ёмон одамлигини бошкаларга англатиб у хакда  юздан ортик жойда тухталади.
Qur’onда Фиръавнга карши булган, унинг душмани Мусо пайгамбарликка танланади. Мусонинг унинг ёнига аввало мулойим суз айтиши лозимлиги уктирилади. Фиръавн уни сехргарга чикаргач Мусо пайгамбарга турли туман ёрдамлар берилади. Qur’onда Мусо исми 283 марта тилга олинади.
Qur’onда, 17 марта “тафаккур килиш” хакида буюрилади. Тафаккур дегани эса ФИКР –КАРШИ ФИКР –БАХС – МУНОЗАРА = МУАММО  ЕЧИМИ деганидир.
Биз Qur’on ворислари, Расули Акрам Мухаммад с.а.в. умматлари нега беш юз йилдан буён Qur’onнинг маъноларини тафаккур килишдан тусилганимиз – бизнинг энг катта фожеамиздир.


Рецензии