Свадьба дяди моих внуков - на рус. и узб. языках

НА КОЛЛАЖЕ: справа – мои внуки, помянутые в публикации; если поступит файл с фотоснимком реальных виновников торжества, то им будет заменено схематичное изображение молодожёнов.

(Выступление на торжестве 9 мая 2022 года. Данная публикация сделана 2 дня спустя)

[Узбек тилида (лотин ва кирил алифболарда) оригинал матндан кейин берилган]

— Сегодня знаменательный, уникальный день! День Великой Победы в самой страшной Войне! День Памяти и Почестей!* День свадьбы Хужабека и Гульмиры! Три причины, три повода, три обстоятельства! И все – в одном зале, в котором мы радостно присутствуем! Мы все – участники тройного торжества!

Не ошибусь, если скажу: каждый из сидящих в этом зале причастен к Победе в той Войне. В том смысле, что хотя бы один его родственник был участником Войны, а значит, сделал свой вклад в Победу.

Человек, чьё имя я назову первым, – это Мопар-опа Бобокулова. Она – здравствует. И достойна почестей. Явила на свет и вырастила двух сыновей и трёх дочерей. Среди них – и Наргиза, мама Хужабека. Да продлятся дни Мопар-опа, бабушки Хужабека, совершившей хадж в Священную Землю мусульман!

Мопар-опа – племянница моего отца Аваза-бобо Маматкулова. Он – участник Великой Отечественной Войны: в боях на Кавказе был ранен и контужен. После Войны сделал весомый вклад в развитие животноводства в Кашкадарьинской области. К нему приходили за советом, даже когда он был на пенсии. Ушёл в мир иной в 1985 году, через 40 дней после празднования 40-летия Победы.

Участник Войны и старший брат Мопар-опа – Хайдар-бобо Юлдашев. Был тяжело ранен и лишился одной руки. После Войны стал председателем колхоза. Его могила и могила моего отца находятся недалеко друг от друга на кладбище Хилала – нашего родового кишлака, одного из двух самых больших в Узбекистане, расположенного в 12 км от областного центра Карши.

Большой вклад в дело здравоохранения в Карши и Кашкадарьинской области сделал Абдулла-ака Гадаев – отец Наргизы, матери Хужабека, то есть его родной дедушка.

Огромна роль в освоении Каршинской степи Султана-ака Чегебаева, отца Алибека, родителя Хужабека. Освоение Каршинской степи считалось и было в СССР делом всесоюзным. Султан Чегебаев, второй из дедушек Хужабека, был главой территориального управления «Каршистрой», в который входили несколько трестов, десятки СМУ и ПМК. Должность Султана Чегебаева была на уровне министра.

В моей памяти много других имен наших родственников. И одно из них я должен назвать. Должен потому, что это имя прабабушки племянников Хужабека. Детишек зовут Аминочка и Азимчик. Они – мои внуки, и они здесь, с нами. А их мама – Алима, старшая из двух сестёр Хужабека. А прабабушка его племянников, только что названных, – Нурзефа Шайхилисламовна Искандарова. Она – моя мама. В возрасте 16 лет моя будущая родительница вместе с матерью и братишкой приехала в Карши из аула Чебеньки из-под Оренбурга, чтобы повидать своего брата, который служил солдатом, исполняя свой гражданский долг. Но тут началась Война. Вот они и остались в Карши. Солдат Ильяс Искандаров был отправлен на фронт. Моя будущая мама, закончив курсы в Бухаре, на начальном уровне преподавала в школе кишлака Кучкак русский и немецкий языки, а юношей, которые в своё время могли быть призваны в Армию, знакомила с военными командами и основами солдатских упражнений. Кишлак Кучкак, следует заметить, уже лет 20, как включён в пределы города Карши.

Конечно, и в предках невестки Гульмиры были люди, сделавшие свой вклад и в Победу в Войне, и в послевоенное развитие Хорезма. О них скажет кто-то другой из тех, кому будет предоставлена честь выступить на нашем торжестве.

Я ещё не закончил. Это была официальная часть моего выступления. А художественная – будет возле молодожёнов. Передвигаемся к ним! А по ходу – я ещё кое-что скажу.

Лет 10 назад один из близких ташкентских родственников моих детей сказал мне:
— На свете есть только два вида автомобилей: старый «Мерседес» и новый «Мерседес». Всё остальное – это так себе.

Он, конечно, загнул, преувеличил: в мире много и других хороших машин. В том числе и узбекского производства: Матиз, Спарк, Нексия, Лацетти, Кобальт, Каптива, Трэйкер, Малибу. На улицах столицы встречается даже арба, запряжённая ишаком. Тоже средство передвижения и перевозок! То есть тоже своего рода машина!

Я про автомобили и осла говорю потому, что сейчас прочту молодожёнам (а также – для всех присутствующих) стихотворение в 8 строк, которое я смело назову новым «Мерседесом»! В том смысле, что оно сотворено на днях! Специальная, ручная сборка! По уровню – очень высокое произведение! Нигде не публиковалось! Хотя и можно было! Сейчас прозвучит впервые! На языке оригинала впервые!

Итак…

Хужабек и Гульмира! Прекрасная пара!
Вам безмерного счастья – да в жизни совместной,
Пожелать чтоб случилось и в рифму, и к месту,
О, дай же, Всевышний, мне достаточно дара.

Пусть в довольстве с согласием век будет длиться,
Это – не просто, но в целом труд выполнимый,
Нужно только в пути быть взаимно терпимым,
И до правнуков взрослых пусть срок ваш продлится.

[Сегодня, спустя два дня после свадьбы, произведение в рифмах опубликовано и отдельно – https://stihi.ru/2022/05/11/2234]

Это – стихотворение-пожелания. Это – стихотворение-молитва. Это – пожелания-молитва.

Сейчас я вручу вам Торжественный лист. В нём – прозвучавшее стихотворение. Вручу, держа Лист (на фотобумаге размера 20х30 см. и в пакете) двумя руками. А вы, молодожёны, примите его вместе, одновременно взявшись за края: ты, Хужабек, левой рукой, а ты, Гульмира – правой.

Эти пожелания и молитва отныне будут в ваших, Хужабек и Гульмира, сердцах и душах. Нередко будут звучать и в вашем сознании. И не только в вашем, но и в умах близких родственников. Тем более что им тоже будет вручено по экземпляру Торжественного листа из этой шкатулки. К тому же на обороте – подстрочный перевод на узбекский язык этих 8-и строк. А возможно, и многие из наших гостей запомнят оригинал-восьмистишие. И всё это всю вашу жизнь будет сопровождать вас мощной духовной энергией, которая будет служить своего рода вечным двигателем вашего благополучия и счастья.

ГульмирА** и Хужабек!
Здесь вам – так уж! – равных нет!
Будет счастье вам весь век,
Коли пожелал поэт!

[Там же – https://stihi.ru/2022/05/11/2234]

День Победы! День Памяти и Почестей! День создания семьи Хужабеком и Гульмирой! День превращения в особое счастье многих лет жизни их родителей! День организованной и оплаченной ими свадьбы!
Пять – в одном!
Ура!

Поднимем же бокалы за всё сказанное! И выпьем до дна!

----------------------------------------------------
* День Памяти и Почестей – так при первом президенте Узбекистана Исламе Каримове стали называть День Победы. При нынешнем главе государства Шавкате Мирзиёеве стало позволительно писать и произносить оба наименования.
** В исконном произношении ударение в узбекских женских именах ставится на последнюю букву "а". Но в них уже давненько ударение сдвинулось на предпоследнюю гласную букву – так сказать, на русский манер.

          =====================================================

— Bugun muhim, ajoyib, antiqa kun! Eng dahshatli urushda buyuk g‘alabaning kuni! Xotira va qadrlash kuni! Xujabek va Gulmiraning to‘y kuni! Uchta sabab, uchta bahona, uchta holat! Hammasi – biz quvonchli axvolda bo‘lib turgan bitta zalda! Biz hammamiz uch karra nishonlashning ishtirokchilarimiz!

Agar: «Ushbu zalda o‘tirganlarning har biri o‘sha urushda g‘alaba qozonish bilan bog‘liq",— desam, adashmayman. Hech bo‘lmaganda hammamizning qarindoshlaridan kamida bittasi urushda ishtirok etgan bo‘lsa, bu g‘alabaga hissa qo‘shganligini anglatadi.

Esga olish insonlarning birinchisi – Mopar Boboqulova. Opamiz хayotlar. Va hurmatga loyiqlar. Opamiz dunyoga ikkita o‘g‘il va uchta qizlarni keltirdi va o‘stirdi. Ular orasida Xujabekning onasi Nargiza. Demak, Mopar-opa – Xujabekning chin buvisi. Va musulmonlarning muqaddas zamininiga haj qilganlar!

Mopar-opa – otam Avaz-bobo Mamatqulovning jiyanidir. Padarim Buyuk Vatan urushida qatnashganlar: Kavkazdagi janglarda yaralanganlar. Urushdan keyin otam Qashqadaryo viloyatidagi chorvachilikni rivojlantirishga katta hissa qo‘shganlar. Ular nafaqaga chiqqanlarida ham, maslahatlari uchun uyimizga shogirdlari va hamkasblari kelishar edi. 1985 yilda G‘alabaning 40 yilligini nishonlanganidan 40 kun o‘tgach, otamiz nari dunyoga ketdilar.

Mopar-opaning katta akasi – Xaydar-bobo Yo‘ldoshev ham Urush ishtiroqchisi. Bu inson jiddiy yaralangan va bir qo‘lidan ayirilgan. Urushdan keyin u kolxoz raisi bo‘ldi. Uning qabri va otamning qabri Hilol qabristonida bir biriga yaqin. Hilol – ota-bobolaru ajdodlarimizning qadimiy qishloqi. Qashqadaryo viloyati markazidan 12 km masofada joylashgan. O‘zbekistondagi ikkita eng katta va yirik qishloqlardan biri.

Qarshi shaxrida va Qashqadaryo viloyatida sog‘liqni saqlash ishlariga katta hissa qo‘shgan Abdulla aka Gadaev – Xujabekning chin bobosi, ya'ni Nargizaning otasi. Afsus, olamdan juda bevaqt o‘tganlar.

Karshi cho‘lini rivojlantirishda Xujabekning ikkinchi chin bobosi Sulton Chegeboevning o‘rini juda muxim. Sulton-bobo – Alibek Chegeboevning otasi, Alibek-aka, tushunarli, Kuyov-to‘rani yaratgan inson. Karshi dashtining rivojlanishi SSSR davrida bo‘lib o‘tgan va Butun Ittifoq saviyada bo‘lgan. Sulton Chegeboev "Qarshistroy" xududiy boshqarmaning rahbar lavozimida ishlar olib borgan. "Qarshistroy" tuzumida bir necha trest, o‘nlab SMU (qurulish-montaj boshqarmasi) va PMK (ko‘chma mexanizatsiyalangan kolonna) bo‘lgan. Sulton Chegeboevning lavozimi vazir darajasida edi.

Qarindoshlarimizdan mening xotiramda boshqa nomlar talaygina. Ulardan yana bittasini aytishim shart. Chunki u inson kuyov-to‘ra Xujabekning Amina va Azim jiyanlarining katta buvisi buladilar, ya'ni mening onam Nurzefa Shayxiislom qizi Iskandarova. Bolakaylar – mening nevarajonlarim! – shu yerda. Bo‘lajak onamiz 16 yoshida onasi va ukasi bilan Qarshida askar burchini bajarayotgan akasini ko‘rishga Orenburgga yaqin auldan kelgan. Urush boshlanib ketgan. Shu bilan ular Qarshida qolib ketishgan. Askar Il'yas Iskandarov tog‘amiz esa frontga jo‘natilgan. Onamiz Buxorodagi kurslarni tugatib Kuchkak qishlogida o‘qituvchilik qilgan: bo‘lajak askarlarga boshlangich saviyada rus, nemis tillarini va xarbiy suzu mashqlarni o‘rgatgan (20 yildan beri Kuchkak Qarshi hududiga kiritilgan).

Albatta, kelin-poshsho Gulmira ajdodlarida urushdagi g‘alabaga va Xorazmning rivojlanishiga o‘z hissasini qo‘shgan insonlar bor. Bizning tantanamimizda so‘zga chiqish sharafi berilgan ba'zi odamlar ular haqida aytadilar.

Men hali tugatmadim. Bu mening nutqimning rasmiy qismi edi. Badiiy qismi esa yangi turmush qurganlar yonida bo‘ladi. Biz ularga boramiz! Yo‘l davomida – men boshqa narsani aytaman. Ketdik!

Taxminan 10 yil oldin, mening bolalarimning yaqin Toshkent qarindoshlaridan biri menga:
— Dunyoda faqat ikki xil avtomobillar mavjud: eski Mersedes va yangi Mercedes. Qolgan hammasi nari-beri.
Albatta, u lof qildi. Dunyoda boshqa ko‘plab yaxshi mashinalar mavjud. Shu jumladan O‘zbekistonda ishlab chiqarilayotgan Matizdan Malibugacha. Poytaxt ko‘chalarida hatto eshakka tortilgan arava ham uchrab turadi. Shuningdek, borish-kelish va yuk tashish vositasi! Bu ham mashina!

Men mashinalar va eshak haqida gapiryapman, chunki men endi yangi turmush qurganlarga sovg'a qilaman. Bu sovg’ani yangi Mercedes bilan tenglashtirsa bo’ladi! Yaqin kunda yaratilgan ma'noda! Maxsus, qo'lda yig'ish! Daraja nuqtai nazaridan – juda yuqori ish! Hech qanday joyda nashr etilmagan! Bu mumkin bo'lgan bo'lsa ham! Endi bu birinchi marta eshitiladi! Dastlabki tilda birinchi marta!

Shunday qilib ...

TILAKLAR va DUOLAR

Xo‘jabek va Gulmira! Go‘zal juftlik!
Oilaviy хayotingizda sizlarga cheksiz baxt
Tilagimni qofiyalarda va o‘rinli ifodalashimga
O‘, Tangri, menga yetarli iste'dod bergin!

Badavlatlik va birdamlikda cho‘zilaversin asringiz!
Bu – oson emas, lekin umuman bu ishni bajarish mumkin!
Faqat yullaringizda bir-biringizga sezgir, chidamli bo‘lish darkor!
Va evaralaringiz yoshiga yetgancha davom etsin muddatingiz!

Original – yuqorida, hamda – https://stihi.ru/2022/05/11/2234

Bu she'riy istaklar. Bu she'riy duolar.
Endi men sizga Tantanali varaq beraman. Unda – ovoza qilingan she'r. Men bu varaqni ikki qo'l bilan ushlab topshiraman (20x30 sm-lik foto qog'ozda va paketda). Va siz, yangi turmush qurganlar, uni bir vaqtning o'zida qirralarni ushlab qabul qiling: siz, Xujabek, chap qo'lingiz bilan, Gulmira esa – o'ng qo'li bilan.
Bu tilaklar va ibodatlar endi sizlarning, Xujabek va Gulmira, yurak va qalblaringda bo'ladi. Ko'pincha ongingizda yangraydi. Va nafaqat siznikida, balki yaqin qarindoshlarning ongida ham. Bundan tashqari, ular ushbu qutining Tantanali varaqa nusxasi ham bilan taqdirlanadilar. Bundan tashqari, ushbu 8 satrning o'zbek tiliga ta'sirchan tarjimasi ham. Va, ehtimol, ko'plab mehmonlarimiz asl sakkiztalikni eslashadi. Va bularning hammasi sizning hayotingizda farovonlik va baxtlik uchun abadiy dvigateliga xizmat qiladigan kuchli ruhiy energiya bo'ladi.

Gulmira va Xujabek!
Bu erda – so’zsiz shunday! – sizlar tengsiz!
Shoir tilak qilqan ekan –
Demak, umrbod baxtli bo’lasizlar!

Original – yuqorida, hamda – https://stihi.ru/2022/05/11/2234

G'alaba kuni! Xotira va qadrlash kuni! Xujabek va Gulmira oilasini yaratish kuni! Ota-onalarining ko'p yillik hayoti maxsus baxtga aylanish kuni! Ular to'yni tashkil va taminlagan kuni!
Beshtasi – bittada!
Hooray!

Keling, aytilganlarning barchasi uchun qadoqlarni ko'taraylik! Va ohirigacha ichaylik!

          --------------------------------------------------------

— Бугун мухим, ажойиб, антика кун! Энг дахшатли урушда буюк галабанинг куни! Хотира ва кадрлаш куни! Хужабек ва Гулмиранинг тўй куни! Учта сабаб, учта бахона, учта холат! Хаммаси – биз кувончли ахволда бўлиб турган битта залда! Биз хаммамиз уч карра нишонлашнинг иштирокчиларимиз!

Агар: «Ушбу залда ўтирганларнинг хар бири ўша урушда галаба козониш билан боглик",— десам, адашмайман. Хеч бўлмаганда хаммамизнинг кариндошларидан камида биттаси урушда иштирок этган бўлса, бу галабага хисса кўшганлигини англатади.

Эсга олиш инсонларнинг биринчиси – Мопар Бобокулова. Опамиз хаётлар. Ва хурматга лойиклар. Опамиз дунёга иккита ўгил ва учта кизларни келтирди ва ўстирди. Улар орасида Хужабекнинг онаси Наргиза. Демак, Мопар-опа – Хужабекнинг чин бувиси. Ва мусулмонларнинг мукаддас замининига хаж килганлар!

Мопар-опа – отам Аваз-бобо Маматкуловнинг жиянидир. Падарим Буюк Ватан урушида катнашганлар: Кавказдаги жангларда яраланганлар. Урушдан кейин отам Кашкадарё вилоятидаги чорвачиликни ривожлантиришга катта хисса кўшганлар. Улар нафакага чикканларида хам, маслахатлари учун уйимизга шогирдлари ва хамкасблари келишар эди. 1985 йилда Галабанинг 40 йиллигини нишонланганидан 40 кун ўтгач, отамиз нари дунёга кетдилар.

Мопар-опанинг катта акаси – Хайдар-бобо Йўлдошев хам Уруш иштирокчиси. Бу инсон жиддий яраланган ва бир кўлидан айирилган. Урушдан кейин у колхоз раиси бўлди. Унинг кабри ва отамнинг кабри Хилол кабристонида бир бирига якин. Хилол – ота-боболару аждодларимизнинг кадимий кишлоки. Кашкадарё вилояти марказидан 12 км масофада жойлашган. Ўзбекистондаги иккита энг катта ва йирик кишлоклардан бири.

Карши шахрида ва Кашкадарё вилоятида согликни саклаш ишларига катта хисса кўшган Абдулла ака Гадаев – Хужабекнинг чин бобоси, яъни Наргизанинг отаси. Афсус, оламдан жуда бевакт ўтганлар.

Карши чўлини ривожлантиришда Хужабекнинг иккинчи чин бобоси Султон Чегебоевнинг ўрини жуда мухим. Султон-бобо – Алибек Чегебоевнинг отаси, Алибек-ака, тушунарли, Куёв-тўрани яратган инсон. Карши даштининг ривожланиши СССР даврида бўлиб ўтган ва Бутун Иттифок савияда бўлган. Султон Чегебоев "Каршистрой" худудий бошкарманинг рахбар лавозимида ишлар олиб борган. "Каршистрой" тузумида бир неча трест, ўнлаб СМУ (курулиш-монтаж бошкармаси) ва ПМК (кўчма механизатсияланган колонна) бўлган. Султон Чегебоевнинг лавозими вазир даражасида эди.

Кариндошларимиздан менинг хотирамда бошка номлар талайгина. Улардан яна биттасини айтишим шарт. Чунки у инсон куёв-тўра Хужабекнинг Амина ва Азим жиянларининг катта бувиси буладилар, яъни менинг онам Нурзефа Шайхиислом кизи Искандарова. Болакайлар – менинг неваражонларим! – шу ерда. Бўлажак онамиз 16 ёшида онаси ва укаси билан Каршида аскар бурчини бажараётган акасини кўришга Оренбургга якин аулдан келган. Уруш бошланиб кетган. Шу билан улар Каршида колиб кетишган. Аскар Ил'яс Искандаров тогамиз эса фронтга жўнатилган. Онамиз Бухородаги курсларни тугатиб Кучкак кишлогида ўкитувчилик килган: бўлажак аскарларга бошлангич савияда рус, немис тилларини ва харбий сузу машкларни ўргатган (20 йилдан бери Кучкак Карши худудига киритилган).

Албатта, келин-пошшо Гулмира аждодларида урушдаги галабага ва Хоразмнинг ривожланишига ўз хиссасини кўшган инсонлар бор. Бизнинг тантанамимизда сўзга чикиш шарафи берилган баъзи одамлар улар хакида айтадилар.

Мен хали тугатмадим. Бу менинг нуткимнинг расмий кисми эди. Бадиий кисми эса янги турмуш курганлар ёнида бўлади. Биз уларга борамиз! Йўл давомида – мен бошка нарсани айтаман. Кетдик!

Тахминан 10 йил олдин, менинг болаларимнинг якин Тошкент кариндошларидан бири менга:
— Дунёда факат икки хил автомобиллар мавжуд: эски Мерседес ва янги Мерcедес. Колган хаммаси нари-бери.
Албатта, у лоф килди. Дунёда бошка кўплаб яхши машиналар мавжуд. Шу жумладан Ўзбекистонда ишлаб чикарилаётган Матиздан Малибугача. Пойтахт кўчаларида хатто эшакка тортилган арава хам учраб туради. Шунингдек, бориш-келиш ва юк ташиш воситаси! Бу хам машина!

Шундай килиб…

ТИЛАКЛАР ва ДУОЛАР

Хўжабек ва Гулмира! Гўзал жуфтлик!
Оилавий хаётингизда сизларга чексиз бахт
Тилагимни кофияларда ва ўринли ифодалашимга
Ў, Тангри, менга етарли истеъдод бергин!

Бадавлатлик ва бирдамликда чўзилаверсин асрингиз!
Бу – осон эмас, лекин умуман бу ишни бажариш мумкин!
Факат йулларингизда бир-бирингизга сезгир, чидамли бўлиш даркор!
Ва эвараларингиз ёшига етганча давом этсин муддатингиз!

Original – https://stihi.ru/2022/05/11/2234

Бу шеърий истаклар. Бу шеърий дуолар.
Энди мен сизга Тантанали варак бераман. Унда – овоза килинган шеър. Мен бу варакни икки кўл билан ушлаб топшираман (20х30 см-лик фото когозда ва пакетда). Ва сиз, янги турмуш курганлар, уни бир вактнинг ўзида кирраларни ушлаб кабул килинг: сиз, Хужабек, чап кўлингиз билан, Гулмира эса – ўнг кўли билан.
Бу тилаклар ва ибодатлар энди сизларнинг, Хужабек ва Гулмира, юрак ва калбларингда бўлади. Кўпинча онгингизда янграйди. Ва нафакат сизникида, балки якин кариндошларнинг онгида хам. Бундан ташкари, улар ушбу кутининг Тантанали варака нусхаси хам билан такдирланадилар. Бундан ташкари, ушбу 8 сатрнинг ўзбек тилига таъсирчан таржимаси хам. Ва, эхтимол, кўплаб мехмонларимиз асл саккизталикни эслашади. Ва буларнинг хаммаси сизнинг хаётингизда фаровонлик ва бахтлик учун абадий двигателига хизмат киладиган кучли рухий энергия бўлади.

Гулмира ва Хужабек!
Бу эрда – сўзсиз шундай! – сизлар тенгсиз!
Шоир тилак килкан экан –
Демак, умрбод бахтли бўласизлар!

Original – https://stihi.ru/2022/05/11/2234

Галаба куни! Хотира ва кадрлаш куни! Хужабек ва Гулмира оиласини яратиш куни! Ота-оналарининг кўп йиллик хаёти махсус бахтга айланиш куни! Улар тўйни ташкил ва таминлаган куни!
Бештаси – биттада!
Хоорай!

Келинг, айтилганларнинг барчаси учун кадокларни кўтарайлик! Ва охиригача ичайлик!


Рецензии
Обратите внимание на позы: у Аминочки - чисто женская; у Азимчика - мужская, руки слегка отведены в стороны; как будто под мышками есть мускульные бугорки (как у дедушки!).

Марат Авазович Аваз-Нурзеф   11.05.2022 16:39     Заявить о нарушении