Людмила Корж-Радько. Жива й натхненна творч сть

Людмила Корж-Радько - це авторка численних живописних робіт та справжня новаторка в мистецтві.
Її підхід до творчості - це старанне й невпинне творення нових світів.
У фокусі тут - людська природа.

Є в її доробку праці, оповиті радістю й світлом, є дещо меланхолійні, а од того не менш передбачувані твори.
Яка краса в ній (грація, знання фахові й фонові), така й навколо - і численні учні до життя її та дару прикипають душею.

Як на тлі романтики може буяти квітка гумору, то доброго, то грандіозно-похмурого?
Оповідь пензля нерозривно пов'язана з розмаїттям життєвих вражень, емоційних та пізнавальних досвідів, безперечно вишуканим та гарним оточенням мисткині.

Викладання з полум'яним хистом, бурхливі шістдесяті й поступове розширення діапазону творчих засобів та методів - усе це стало окрасою життя членкині НСХУ.

Що робить пані Людмила з жіночою природою?

Попервах сумирні й цнотливі, її героїні мандрують світом та ласують ним, але гармонія між кольорами та формами значно важливіша за відвертість тем.
Не всяка жінка така розважливо-мрійлива, як натура пані Радько. Не кожна барва й квітка тут символізують жіночність. Це можуть бути й знаки суму, втоми, знання, віри...

Згадаймо те, що знаємо про 60-і та 70-і в Радянській Україні.
Чи багато було можливостей для реалізації розкутих гедоністичних художніх фантазій?
У малих містах тільки й було розради, що живопис плакатний, а тут...
Загадка на загадці, контрарність між ніжними пелюстками квітів та граційною меланхолією жінок, дійсно ніби запозичені з полотен Анрі Матіса сюжети й легке, чуттєве лесирування...

Загадкою є також творча плодючість видатної авторки художніх та методологічних робіт.

Пані Радько і в роботі творчій відверта й принципова, і в спілкуванні з колегами та пресою привітна та життєлюбна, і попри складнощі буденності продовжує викладати, даруючи світові барви, осяйні зображення, образи чуттєві та мелодійні, космічно-дзвінкі пейзажі.

Маючи витончену техніку, а також несучи до людей тепло портретів та холодно-прозору статику натюрмортів, ця невпинно-звитяжна жінка своїм сяйвом і освітлює, й зігріває Україну.

Тільки питання часу - укріплення її позицій у світовому мусейоні, адже саме в граційній грайливості полягають її віртуозна наснага й перспективи майбуття.

Для учнів численних шкіл її творчість та цікаві оповіді - це джерело наснаги й мудрості, а також блискучої ерудиції й нових технік.


Рецензии