ХХ1 столiття. Фактори розвитку вiйни i миру

Передрук для особистого архіву Марка Туркова.
Оригінальна стаття називається:
"Нечувані зміни, небачені заколоти»
Автор: Олександр Бартош, член-кореспондент Академії військових наук РФ. Опубліковано 12 вересня 2022.г.
***

США і НАТО, нав'язуючи жителям планети новий світопорядок, готують нову світову війну.

Фактори розвитку війни і миру.
Успішне просування спеціальної військової операції служить найпотужнішим каталізатором радикальної зміни системи глобальної та регіональної безпеки, чому сприяють наступні фактори:
- доживає останні дні однополярний світ, залишаючи в минулому безумовне домінування США і їх союзників. Вашингтон заморозив переговори щодо СНО-3, а раніше вийшов з договорів ДРСМД і ДОН, що завдало удару по режиму транспарентності. Крім того, американці сприяють провокуванню на Україні ядерної катастрофи, нарощують активність в рамках оборонного Альянсу AUKUS. Своїми хаотичними і безпідставними випадами США намагаються замаскувати власні деструктивні кроки з ліквідації системи світової стабільності;

- на тлі міцніє Росії, яку не змогли зламати санкції Заходу, і впевнено виходить на лідируючі позиції Китаю багатополярність стала реальністю;
Світ втрачає однополярність, на сцену вийшли кілька сильних гравців.

- стратегічне партнерство Росії і Китаю стає центром тяжіння для багатьох держав світу в АТР, на Близькому Сході, в Африці і Латинській Америці. З'явилися вагаються в Європейському Союзі і НАТО, які поки придивляються до контурів майбутнього світопорядку і намагаються визначити своє місце в ньому, не особливо розраховуючи на надійність гарантій колишнього гегемона, роздирається внутрішніми протиріччями і небаченими скандалами;

- чітко позначилися полюси цього світу, своєрідні вершини стратегічного трикутника-Росія, Китай, США, між якими ведеться серйозне протиборство. Привабливість позиції Москви і Пекіна для більшості держав світу полягає в реальному повазі їх суверенних інтересів, культурно-історичних особливостей країн і народів. Така позиція разюче контрастує з демонстративною зневагою країнами Заходу і деякими їх союзниками в регіонах до національних інтересів і суверенітету більшості держав світу;

- важливим фактором турбулентності і критичності залишається ситуація в сфері безпеки в Європі, гострота якої перевищила поріг, характерний для розпалу холодної війни. Військова діяльність НАТО набула максимально агресивної, антиросійської спрямованості. На континент перекинуті значні сили з США, в рази зросла чисельність коаліційних військ у Східній і Центральній Європі, намічений новий раунд розширення НАТО за рахунок прийому Швеції і Фінляндії.

Більше того, агресивний характер блоку перестав ховатися за формулюваннями про виключно оборонну спрямованість коаліційної діяльності. Сьогодні в документах стратегічного планування Альянсу закріплені претензії на глобальне домінування. До сфери інтересів Альянсу входять Африка, Близький Схід, Азіатсько-Тихоокеанський регіон;
Відкинувши формулювання про оборонну спрямованість, НАТО відкрито заявляє про готовність до глобального домінування.

- Вашингтон нарощує поставки зброї на Україну і видав Києву дозвіл на використання ракет проти об'єктів в Криму. На Україні російським військовослужбовцям протистоять об'єднані сили Заходу, які керують керівництвом цієї країни в гібридній війні проти Росії. В цілому, зусилля США і НАТО спрямовані на продовження агонії київського режиму в рамках стратегії виснаження. Взято курс на затягування конфлікту, що, за словами Г. Кіссінджера: «підвищує ризик його переростання в щось "більше схоже на Першу світову війну" зі зростаючою ескалацією».

Захід: перехід від» моноліту «до» мозаїки " думок.

Розрахунки лідерів західного світу на виснаження і розвал Росії входять в протиріччя з політикою низки впливових європейських держав, які вирішили «пригальмувати» свої поставки озброєнь Україні. Відразу шість країн Європи, серед яких Франція і Німеччина, Іспанія, Португалія не стали укладати з Києвом договорів на поставки озброєнь.

Справа в тому, що у багатьох країн НАТО міцніють сумніви в можливості якоїсь там «перемоги» Незалежної в поточній обстановці, яку США і НАТО намагаються насильно «заштовхнути» у формат затягування дій за принципом стратегії виснаження.

Багатьом політикам і військовим західних країн стає ясно, що поставлені російським керівництвом цілі спеціальної військової операції будуть досягнуті, а плани домогтися стратегічного та економічного ослаблення Росії терплять крах. Долар не досяг стелі в 200 рублів, як це прогнозував президент США, російська економіка вистояла. Водночас дедалі рельєфнішими стають руйнівні наслідки для Заходу непродуманих санкцій проти Росії.

Хаос, авантюризм і невизначеність в стратегіях дій заходу ставлять світ перед новими випробуваннями, проектування наслідків яких на не настільки віддалену перспективу цілком дозволяє передбачити високу ймовірність розв'язання чергової світової війни.

Згадаймо геніальне пророцтво а.блоку, висловлене поетом у вірші «Два століття».
У поетичній формі Олександр Блок передбачив першу і Другу світові війни, революцію і смуту громадянської війни в Росії, американську атомне бомбардування Японії, війни в Кореї і у В'єтнамі, розвал СРСР, агресію США і НАТО на Балканах: «і чорна, земна кров, / обіцяє нам, роздуваючи вени, / все руйнуючи рубежі, / нечувані зміни, / небачені заколоти...».

Саме з таких подій і почалося XXI століття, а розмах і масштаби прийдешніх глобальних змін і заколотів, схоже, поки не досягли свого апогею. Це розширення НАТО, зростання протистояння в Арктиці, вторгнення США в Ірак, Лівію, Сирію, провокування громадянської війни на Україні і формування країни як русофобського плацдарму та інструменту війни «чужими руками» для перманентних збройних провокацій проти Росії.

У цьому ж руслі слід розглядати і створення США антикитайського і антиросійського блоку AUCUS, спроби залучити Індію до провокаційної діяльності в регіоні, нарощування масштабів американських провокацій проти Китаю, пов'язаних зі спробами перетворити Тайвань В інструмент проксі-війни руками китайців в рамках єдиної, суверенної КНР.

Важливо відзначити, що весь спектр ворожих дій і спроб силового тиску США і НАТО проти Москви і Пекіна був розгорнутий ще до початку спеціальної військової операції на Україні і являє собою продовження довготривалої політики Вашингтона, спрямованої на досягнення глобального домінування.

Місія обмеження нездійсненна.

У сформованих умовах для запобігання скочування світу в пучину нової світової війни потрібно рішуче задіяння організацій забезпечення міжнародної безпеки. На жаль, зусилля і спрямованість дій ООН, ОБСЄ та деяких інших міжнародних організацій не відповідають масштабам і загрозливої реальності спровокованих Заходом нових загроз і викликів всієї людської цивілізації.

Є й позитивні приклади. Під егідою ООН і при активній ролі Росії і Туреччини вдалося вирішити складну проблему вивезення зерна з чорноморських портів України. Фахівці Червоного Хреста здійснюють важливу посередницьку місію щодо військовослужбовців, які потрапили в полон.

Ведуться консультації щодо залучення міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) як світового комітету з мирного застосування атомних технологій і незалежного агентства в системі ООН до врегулювання обстановки навколо Запорізької АЕС, яку безперервно обстрілюють українські націоналісти.

Однак ООН, як універсальна організація забезпечення міжнародної безпеки, поки не засудила поставки США і НАТО зброї Києву. Немає сумнівів, що в ООН розуміють, що відповідальність за негуманне застосування зброї, загибель мирного населення в Донбасі і на звільнених територіях лежить на країнах Заходу.

Не секрет, що операції Збройних сил України в рамках стратегії гібридної війни плануються у Вашингтоні та Лондоні. Сьогодні не тільки координати цілей для нанесення ударів надаються західними розвідками, але і введення цих даних в системи зброї проводиться під повним контролем західних фахівців.

Не отримала належної міжнародної оцінки військово-біологічна діяльність Пентагону на Україні, в державах Закавказзя і Центральної Азії, в Африці і Латинській Америці. "Забуті" збережені США запаси хімічної зброї. Мовчанням відповідає ООН і на пропозиції Вашингтона і Лондона замінити сформовану систему міжнародних відносин на так званий «заснований на правилах» світопорядок.

Будучи інформованою про подібні тривожні фактори, ООН, як універсальна організація забезпечення міжнародної безпеки, поки зберігає мовчання і займає пасивну, вичікувальну позицію, що породжує сумніви держав-членів в неупередженості і готовності організації захищати їх інтереси на основі Статуту, а не деяких правил, складених США на свій розсуд.

За відсутності лідируючої ролі ООН фактично віддані забуттю правила самообмеження і обмеження військових потенціалів і дій - ключові умови ефективності стратегій забезпечення міжнародної та національної безпеки. Відомо, що місія обмеження покладається, перш за все, на ООН і ОБСЄ, а місії самообмеження на окремі найбільш сильні держави (сьогодні це США, Росія, Китай і деякі інші держави) і окремі організації забезпечення регіональної безпеки (в першу чергу НАТО, ОДКБ).

ООН зберігає мовчання і займає пасивну, вичікувальну позицію.
ОБСЄ, яка мала б слугувати моделлю загальної та всеохоплюючої безпеки для Європи ХХІ століття та майданчиком для діалогу та врахування різних думок, під тиском США стала інструментом для генерації антиросійських дій, а іноді йде на пряме порушення своїх повноважень фактично сприяючи передачі українським військовим інформації про російські війська.


Рецензии