Апология Зеленого Льва на украинском

Апологія Зеленого Лева

У стрічці промайнула цитата людини, день народження якої частина людства відзначає (а більшість, щоправда, проклинає): "Кращє один день прожити левом, ніж сто років вівцею". Кажуть, що тепер перевелися леви, але...

Згадав, що в алхімічній традиції є поняття "Зелений Лев" як один з етапів "Великої Справи (Роботи, Діяння)" зі створення Філософського Каменю. Він описується як «поїдаючий Сонце». Левом його називають через силу і могутність, бо він здатний все вбити і знищити  (відомий алхімік Ніколя Фламель замість лева використовує образи «старець» та «вовк»).

Вважається, що в деяких рецептах цей образ символізував універсальний розчинник (суміш азотної і соляної кислот), в інших – оксиди свинцю сурик або масикот...

 Ось один з варіантів пояснення Зеленого Льва, що з'їдає Сонце: «царська горілка» (суміш концентрованих азотних і соляних кислот) єдина розчиняє золото («сонячний елемент»), наче цар звірів лев пожирає все, що йому попадеться. Інші вважають, що мова йде про процес розчинення золота у ртуті для отримання амальгами з метою позолочення речей з міді та заліза…

Деякі вважають Зеленого Лева образом рослинного соку, що виступає в якості першоматерії (Prima Materia, «кореня металів», «металічного дерева») для алхімічної роботи. Володіючи істинною першоматерією у вигляді Зеленого Льва, алхімік починає її змінювати, пробуджуючи внутрішній вогонь Льва за допомогою вогню зовнішнього. При цьому Лев поступово змінює своє забарвлення, проходячи через безліч барв (червона, біла, зелена, чорна і інші), і форм, стаючи твердим, рідким, летючим, перетворюючись в порошок або смолу, поки не надходить такий стан, коли він стає здатний як руйнувати все речі світу, так і передавати їм свою цілющу силу. Саме цей стан алхіміки назвали Філософським Меркурієм, або Зеленим Левом. Потім, будучи об'єднаним зі своїм відповідним ферментом (наприклад, есенцією золота або срібла), Зелений Лев або Філософський Меркурій знову починає свою трансформацію, вбиваючись і відроджуючись разом з ферментом, отримуючи «рослинну душу», стаючи при цьому зеленим, проходячи через всі кольори веселки і змінюючи консистенцію, поки не приходить у фіксований стан червоного кольору. З настанням червоного кольору він отримує назву Філософського Каменя, який іноді називали також Червоним Левом. У цьому стані Камінь ставав здатним виліковувати людей від невиліковних хвороб і навіть здійснювати їх духовну трансформацію [Митюшкин П., Олейник Ю. В поисках Зеленого Льва. Алхимическая символика цвета // Inverted Tree. – 2010. – 11.09. – 

Автор трактату «Стародавній істинний шлях Гермеса Трисмегиста» писав, що Лев «зелений» не тому, що символізував елемент даного кольору (мідь, наприклад, яку й називали "Зелений Левом глупаків", «металом Гермеса»), а саме здатність рости і розвиватися як зелена рослина і давати плід (або із зеленого перетворюватися на стиглий). Стадію перетворення Зеленого Лева, що пожер Сонце, символізував Золотий Грифон (напівлев-напіворел; позначає поєднання летючого і щільного; орел або сокіл у багатьох традиціях символізує сонце), із золотими («сонячними») крилами, дзьобом та шпорами і синім тілом.

Як відомо, аналітична психологія Карла-Густава Юнга використовує алхімічні процеси для прояснення певних психічних процесів. На їх думку, пожирання сонця символізує втрату людиною свідомості: непросвітлений розум (або: безсвідоме, Самість), якого символізує лев, знищує свідомість (або: Его), яку символізує сонце. Але в інших версіях безсвідома природа (сонце) проникає у тіло свідомого «Его/Я» (лев) і заволодіває ним… Марія-Луїза фон Франц, розкриваючи психологічний сенс образу, трактує алхімічного зеленого лева, який пожирає сонце, як уособлення свідомості, яким заволоділи неприборкані, фрустровані бажання, нерідко приховані під покровом депресії.

Але оскільки сама душа людини є «алхіміком» [Телемский О. Душа по своїй природе алхимик // http://castalia.ru/articles/dusha-po-svoey-prirode-alhimik ] і власне здійснює «Велику Роботу» своєї власної трансформації, тому, на думку школи соціальної алхімії особистісного консалтингу, пожирання Зеленим Левом Сонця і перетворення його на Золотого Грифона символізує стадії трансформації («росту», vegetabilis) самої особистості – з «циркового лева» (тобто того, хто як знаходиться під впливом дресирувальника, яким виступає суспільство, так і того, хто помилково сприймається громадською думкою за «циркового лева-блазня») перетворюється (з пожиранням «сонця смислів») на «володаря (царя) двох стихій – Землі і Повітря (Неба)» («грифона / керуба / херувима»).
 
"Коронним номером" грифона вважається атака в піке - грифон каменем падає вниз, прямо на нічого не підозрюючу жертву.

За Толкієном, грифони водяться тільки в землях сутінкових ельфів, а як відомо, по Лавкрафту, в Сутінкових землях є головна і прекрасна річка - Укранос…


Рецензии