Навчальний проект Ос нь

Ось і закінчилися літні канікули.  Не хочеться прощатися з літочком але здорово знову побачити однокласників та вчителів.
   Упевнено  крокує до нас пора року щедра кросуня осінь, яка має три синочки: місяць Вересень, місяць Жовтень, мисяць  Листопад: «Листю – час опадати, птахам – час відлітати, сонцю – холонути, хмарам злитися, нам з однокласниками – йти вчитися.        (Автор  невидомий).
   Перший – «Щедрий місяць Вересень: у віночку з вересу…»     (Автор Інна Кульсько)
Красне літо проводжає, золоту осінь зустричає!  Назва місяця  походить від ніжно фіалко – рожевого вересу, що встеляє траву густим килимом.   Дні ще теплі, тихі, наче літні, але  подих осені у вечірні часи відчувається. Сонце сяе,
але воно не таке гаряче, як  улітку.   
    З  приходом вересня поступово все змінюється. Настає барвиста, чарівна, щедра,
осінь. У парках, бульварах, на газонах квітнуть різнокольорові айстри, жоржини,
червоні кани, чорнобривці. Городи та сади
багаті на врожай: картопля, морква, бурячок, капуста, перчики, яблука, груші, сливи, виноград. У  лісах дуже багато грибів: підосичників, маслюків, опеньків, лисичок. Дозріли ароматні ягоди: ожина, брусниця, лохина.
    Сьогодні я виришив піти до Ботанічного саду, який знаходиться поряд з моїм будинком.
Сад мовчить… Він готується до зимового довгого сну. Нікуди не поспішаю. Дивлюся уважно навкруги. От  сосонки щоглами уходять у небесну, мов подружки, і іній холодом ломає смарагд трави. Така краса!
     А ось білочки! Вони малесенькі та пухнасті,  швидко перестрибують з гілки на гілку дерева. А це хто? Маленький їжачок.   Він, відчувши небезпеку, згорнувся у клубок. Сховавши незахищену мордочку та брюшко - виставив голки. Вітерець приніс якись  чудовий запах - це був запах грибів. Ніколи не бачів де і як ростуть гриби. І така вдача! Під деревом побачив сімейку грибів. Я нахилився і тихо промовив: «Привіт, грибочки.  Здоров були, дружочки». Дивився… дивився… очі не міг відірвати від такого дива. На душі стало світло та радісно.
   Помітно скорочується день. 23 вересня на всій земній кулі день дорівнює ночі – рівно по 12 годин кожний. Тому і  звуть його – день  осінього рівнодення. Після нього ніч стає вже  довшою, а день зменшується. Настають короткі осінні дні.
(Продовження буде.)


Рецензии
Муратику, дуже гарний навчальний проєкт "Осінь." Молодець!

Маша Пушкина   30.09.2022 03:55     Заявить о нарушении
Бякую, Мурат.

Мурат Агаев   16.10.2022 17:09   Заявить о нарушении