Другий синочок осен

       На календарі місяць  Жовтень – другий синочок осені.
       «Осінь пензлика взяла, малювати почала.
 Пензлик біга без зупину гарна в осені картина.
                (Авторка Марія Пономаренко).
       «Жовте поле, жовтий ліс, на деревах жовтий лист. Усе жовте навкруги, навіть річки береги, бо у осені в руці тільки жовті олівці»
      (Автор Леонід  Куліш – Поклад).
   
    Бабине літо повільно переходить у пору золотої осені. Коли в осінню погідну днину вийти на двір, то можна побачити тисячі тоненьких павутинок, що летять у повітрі. Це павутіння люди називають «бабиним літом». Це повутіння – природна річ. У траві і на листі рослин живуть мільйони маленьких павучків, які живляться ще дрібнішими комашками. А восени комашок ні на листі, ні в траві немає. Павучки змушені на них полювати в повітрі. Павучок вилазить на якесь дерево і починає снувати липку і довгу ниточку, яка швидко сохне. Вона дуже легка і міцна. Павучок обсновує себе павутинкою і гайдається мов у кошику. Повіє легкий вітерець, підхопить павутинку, а за нею павучка, та й несе його у повітрі, а він ловить комашок, що потрапляють у його сіті.
   Тополя та берези скидають жовте листя.
Тільки клени все ще радують око красивим помаранчевим листям. Небо сіре. Іноді йде дощ. У такий період багато грибів. Збір врожаю грибів
привід відправитися до осіннього лісу.
Вони звичайно ховаються від нас під різнокольоровим листям дерев, але тим більш цікавим стає їх збір. Треба пам’ятати, що для цих зборів потрібні палички – скалочки 90 – 100 сантиметрів, на кінці за формою рогатка, ножі, кошики. Вчені микологи доводять, що гриб слід викручивати з землі наче гвинт, інакше зрізана частина ножки залишиться в почві, загниє та загубить грибницю.
      У цю пору дрозди весело кружляють над горобиною. Її плоди – улюблені ласощі цих птахів. Перелітаючи з гілки на гілку, вони клюють червоні ягоди. Над ялиною пищать
синички.
     В жовтні у лісових мешканців багато клопоту. Ведмеді ще не залягли у сплячку. Вони  накопичують жирові  запаси, щоб проспати до приходу весни. Їжаки та білки активно готуються до зими.   Жовтень ходить по краю та вигоняє пташок із гаю.
     Шкода, що пора ця зовсім  недовга. Якщо календарна осінь триває три місяці, то золота осінь – коли  всі дерева стоять жовті – всього два – три тижні. Порадувавши очі золотими відтінками, листя раптом почінає швидко обсипатися. Те листя, яке ще залишається на деревах, рідшає щодня. Земля теж стає покритою золотом, і це золото – опале листя – шарудить під ногами. Від розуміння того,  що ця краса недовговічна, настрій мимо волі стає трохи сумним…


Рецензии