Rosh Hashanah

Unfortunately, I can't take a day off for this holiday.

Yesterday, a church minister approached me and asked if I was Jewish.

I said yes.

Even though he is a representative of another religion branch, he said:

- Shana tova!

Today he came up to me again and said:

- If you can, come to the hospital for 5 minutes (the garage where I work is affiliated with the hospital) to listen to the shofar.
Such care surprised me, but I said I could not leave during working hours.

He says:
 
- Don't worry, I'll bring Rabbai here.

And indeed, he brought him. So I prayed and listened to the shofar. 

You know, I would very much like people of different nations and peoples to treat each other in this way, with care, with respect for each religion and its traditions.

And, of course, I want all wars to stop!

I will digress a little from the topic to explain the reason for my question to the Rabbi.

One of my religious friends periodically reminded me I needed to switch to kosher food and wear tefillin.

He did it with such persistence that once I fell under my mood and agreed to wear tefillin, to begin with, I could slowly switch to the lifestyle of a religious person.

So, the comrade, even though he did not feel well, immediately got dressed and said:

- Igor, drive up to the specific synagogue. I'll be waiting for you there.
Half an hour later, they gave me new tefillin and made me promise I would wear it every day.

Thank you, my friend, for this act and care!

By the way, another of my religious friends, a long time ago, persuaded me to wear tzitzit, but I convinced myself that there was no point in doing something in half, and I stopped wearing it.

I will return to the beginning of the story. For this reason, I asked the Rabbi if there was such an opportunity for someone to come and tie the tefillin for me.
For those who do not know, for Jews, being religious themselves and helping another Jew to put on tefillin or persuade him to do so is a great spiritual merit.

He asked:

- Do you have the tefillin with you?

I say:

- Yes, in the car.
 
He says:

- No problem, I'll send people.

I want to congratulate everyone on the Jewish New Year that has already come!

I wish everyone all the best, lots of love, and good health!

Thank God for a new day and food!

Amen!
--------------------------

К сожалению не смог взять дэй офф на этот праздник.

Вчера, ко мне подходил церковный служитель, и спрашивал, еврей ли я.

Я сказал что да.

Не смотря на то что он представитель другой религиозной ветви, он сказал:

- Шана това!

Сегодня он снова подошел ко мне и говорит:

- Если ты можешь, подойди на 5 минут в госпиталь, (гараж в котором я работаю примыкает к госпиталю) послушать шофар.

Я был удивлен такой заботой, но сказал что в рабочее время не могу отлучиться.

Он говорит:

- Не переживай, я приведу рабая сюда.

И действительно он его привел, я помолился и послушал шофар. 
Вы знаете, очень хотелось бы чтобы люди разных наций и народов, относились друг к другу именно в таком ключе, с заботой, с уважением к каждой религии и ее традициям.

И конечно же, очень хочу чтобы прекратились все войны!

Немного отойду от темы, чтобы объяснить причину моего вопроса к рабаю.

Один мой религиозный товарищ переодически напоминал мне, что нужно переходить на кошерную еду и одевать тфилин. Делал он это с такой настойчивостью, что один раз он попал под мое настроение и я согласился одевать тфилин, для начала, затем может потихоньку перейти на образ жизни религиозного человека.

Так вот, товарищ не смотря на то, что не важно себя чувствовал, тут же оделся и говорит:

- Игорь, подъезжай к такой-то синагоге, я буду тебя там ждать.

Через полчаса, мне подарили новый тфилин и взяли с меня слово что буду одевать его каждый день, естественно кроме тех дней в которые его не одевают.

Благодарю тебя мой друг за этот поступок и заботу!

Кстати еще один мой религиозный товарищ, давно уже было, уговорил меня носить цицит, но я почему-то убедил себя, что нет смысла делать что-то на половину, и перестал носить…

Вернусь к началу темы, по этой причине я задал рабаю вопрос, если есть такая возможность чтобы кто-то приходил и завязывал тфилин.
(Для тех кто не знает, у евреев, будучи самому религиозным и помочь другому еврею одевать тфилин или уговорить его начать это делать, является большой религиозной заслугой.)

Он спросил:

- Тфилин у тебя с собой?

Я говорю:

- Да, в машине. 

Он говорит:

- Нет проблем, я пошлю людей.

Хочу всех поздравить с уже наступившим еврейским Новым годом!

Пожелать всем всего хорошего, много любви и крепкого здоровья!

Благодарю тебя Всевышний за новый день и еду!

Аминь!


Рецензии