Китоби хиштхона. норматов неъматчон

                Норматов  Неъматчон

                (20.01.1924 – 31.04.1989)


                Ба манзил расид он ки пўянда буд,
                Бењї ёфт он кас, ки љўянда буд.
               
                Фирдавсї


Соли таваллудаш мувофиќи њуљљатњо 20 январи соли 1926 (аслан соли 1924) мебошад.

То даъват ба сафи Армияи Шуравї, яъне то соли 1944 тањсил дар мактаб ва баъди он ба волидонаш барои бурдани хољагї ёрї расонидааст.

20 ноябри соли 1944 ба хизмати Ватан даъват шуда, то 17 апрели соли 1945 дар ќисми эњтиётии №368 адои хизмат намудааст.

Аз 17  апрели соли 1945 то 29 сентябри соли 1945 дар њайати ќисми њарбии 41591 бар зидди фашизми гитлерї љангидааст.

Аз 29 сентябри соли 1945 то 2 августи соли 1950 дар њудуди кишвари Хитой дар њайати ќисми њарбии 28652 бар зидди армияи квантунии Япония љангидааст.

Баъди бозгашт ба Тољикистон аз 1 феврали соли 1951 то 23 октябри соли 1955 дар шуъбаи МГБ Љумхурии Тољикистон дар шањрњои Исфараву Конибодому Адрасмон дар вазифањои гуногун адои хизмат намудааст.

Аз 23 октябри соли 1955 то 10 сентябри соли 1973 дар вазифањои масъули гуногуни Вазорати корњои дохилии Љумњурии Тољикистон адои хизмат кардааст.
 
Баъди ба нафаќа баромадан 31апрели соли 1989 дар синни 65 солагї вафот кард.

Норматов Н. барои хизматњои шоёнаш дар сафи ќўшунњои Шуравї ва њам дар сафи шуъбаи МГБ ва њам дар сафи ВКД ЉТ бо дањњо ордену медалњо, аз љумла „Ѓалаба аз болои фашизми гитлерї ва ѓалаба бар Японияи милитористї” ва ѓайра, инчунин бо ифтихорномањову дигар мукофотњои хотиравї аз тарафи роњбарияти давлати Шўравї ва роњбариятњои Вазорати корњои дохилии давлати Шуравї, Љумњурии Тољикистон ва раёсати ВКД дар вилояти  Ленинобод (њозира вилояти Суѓд) сазовор гаштааст.

Норматов Н. њангоми хизмат дар сафи ќўшунњои Шўравї барои шуљоатнокиаш шахсан аз тарафи роњбари давлати Шўравї И.В.Сталин бо ифтихорнома сазовор гаштааст.


Рецензии