Китоби Хиштхона. Чанговарони башардуст

         



             Чанговарони башардўст (интернатсионалист)
               ва иштирокчиёни барќароркуни ва хифзи
           сохти конститутсиони дар Чумхурии Точикистон
                аз дехаи Хиштхона
               


                Мо њам аз мардони мењнат зодаем,
                Сина бар амри Ватан бикшодаем,
                Бањри љуброни њама ќарзи замон
                Љумла дар поси замон истодаем.
               
                Лоиќ



      Сокинони дењаи Хиштхона њељ ваќт ва ба њељ ваљњ аз рўйдодњои њаёти сиёсиву љамъиятии мамлакат дар канор набуданд ва дар канор нестанд.

      Ваќте, ки соли 1979 барои собик Ватани умумии тамоми халќњои Иттињоди Шўравї – СССР зарурати ёрии башардўстї  (интернатсионалї) расонидан ба халќи ба Тољикистон њамњудуд ва њамзабони афѓон ба миён омад, дањњо нафар шањрвандони дења низ ба ин маъракаи сиёсї љалб гардиданд.

      Гурўње бевосита дар ќатори њайати шахсии ќисмњои њарбии Иттињоди Шўравї дар амалиётњои љангї иштирок намуданд ё ба мутахассисони њарбии шўравию афѓон маслињатчї буданд, ки рўихати онњо дар зер оварда мешавад.

Кисми дигар дар тайёр намудани тарљумонњо аз њисоби кормандони маќомоти ќудратї ва аз њисоби шањрвандони Љумњурии демократии Афѓонистон иштироки фаъолона намуданд, ки дар ќатори онон кормандони маќомоти корњои дохилї полковники хизмати дохила Абдуќаюм Мамадљонов ва майори милитсия Мадумар Њайдаровро бояд ном барем.

     Солњои мудњиши навадуми асри гузашта, ки ба сари халќи тољик аз тарафи ќуввањои ифротии дохилї ва душманони хориљї љанги бародаркушии шањрвандї бор гардид, фарзандони баору номуси дењаи азизамон барои барќарор намудан ва њифзи сохти конститутсионї дар кишварамон сањми босазо гузоштанд.

     Оиди њаёт ва фаъолияти баъзе аз ин мардони майдон дар маќолачањои мухтасаре дар ин китоб наќл намудем ва рўихаташонро овардем, вале аминем, ки  корномањои хар якашон меарзад, дар китобњои алоњида инъикос гардад.


             
                Чанговарони  башардўст


                Маниш бояд аз мард чун сарв рост,
                Агар барзу боло надорад равост.
                Сарат сабз боду танат арљманд,
                Маниш баргузашта зи чархи баланд.
               
                Абўшакури Балхї


1. Авазматов Низомиддин Шаробидинович

2. Азизов Мирзо Одинаевич

3. Иброњимов Ѓиёсиддин Камолиддинович

4. Исмоилзода Њаитмурод Дадомат (Юлдошев Њаитќул Дадоматович)

5. Исоматов Бахтиёр Муњиддинович

6. Маъруфзода Нурмуњаммад Марифхон (Марифхонов Нурмат)

7. Мирзоев Фурќат Ахматљонович

8. Орипов Фазлиддин Нуриддинович

9. Орипов Садриддин Нуриддинович

10. Љуманов Саттор Эргашевич


Рецензии