Китоби Хиштхона. Каримов Абдулазиз

                Каримов Абдулазиз
                (30.01.1912 – 10.08.1967)
               

                Зиндаву љовид монд, њар ки накўном зист,

                К-аз аќибаш зикри хайр зинда кунад номро.

               
                Саъди



          Каримов Абдулазиз соли 1912 дар дењаи Хиштхонаи љамоати Пунѓаз таваллуд шудааст.

 Падараш- Ниёзов Карим . Модараш – Ниёзова Ашўрмо .

Азбаски аз модар хеле барваќт ятим монда буд, ўро очааш – Нурбибї (модари модараш) тарбия намуда, ба воя расонида буд.

         Соли 1927 дар ќатори 36 нафар талабагони аввалини мактаби ибтидоии навтаъсиси назди колхози «Гулистон» -и дењаи Хиштхона ба тањсил шурўъ намуда, онро соли 1929 хатм намудааст.

Пас аз хатми мактаби њафтсолаи №7 дењаи Бободархон ў соли 1936 барои хизмат ба сафњои Артиши Шўравї даъват шудааст.

       Аз моњи ноябри соли 1936 то моњи октябри соли 1938 дар ќисми њарбии 7450, ки дар шањри Сталинобод (њоло шањри Душанбе) воќеъ буд, хизмат намудааст. Чуноне ки аз њуљљатњои бойгонии писари Каримов Абдулазиз – Абдулазизов Рањимќул бармеояд, ў туфайли донишу мањорат ва кўшишу ѓайрати пайдарпаяш дар байни њамхизматонаш ва сардорони ќисми њарбї соњиби обрўю эътибор будааст.

 Масалан, дар яке аз фармонњои ќумондонї чунин омадааст:


«                ПРИКАЗ
                По войсковой части НКО П/Я №14 от 16.03.38 г.


                № 75                г.  Сталинобад.


Согласно приказа САВО от 29.01.1938 года №08 и 20 от 11.03.38 г. За № 021 в целях повышения политического воспитания комсомольцев и улучшения подготовки и выдвижения новых кадров назначаю заместителем политрука части 7450 тов. сержанта КАРИМОВА Абдулазиза.

КОМАДИР ЧАСТИ  7450  МАЙОР                ВЕРЕВКИН
КОМИССАР ЧАСТИ 7450 СТ.ПОЛИТРУК                МУХОМЕДЬЯНОВ
НАЧ. ШТАБА ЧАСТИ 7450 МАЙОР                КАЗАНОВ
НАЧ.2-го ОТД.                МИЛОВАНОВ»



           Каримов Абдулазиз бори дуюм моњи августи соли 1942 ба сафи Ќуввањои Мусаллањи СССР сафарбар гардида, хамчун љанговари тайёрии хуби њарбидошта рост ба фронт ба сафи ќуввањои амалкунанда фиристода мешавад ва то моњи ноябри соли 1945 хизматро сарбаландона идома медињад. Дар бораи чї гуна хизмат намудани ў месазад боз ба як њуљљате аз бойгониаш мурољиат намоем:


     «                За нашу Советскую Родину!

                БЛАГОДАРСТВЕННОЕ   ПИСЬМО

                Сержанту товарищу Каримову Абдулазизу.

             Вам, доблестному воину Красной армии, участнику боев с немецко – фашистскими захватчиками, сражавшемуся в рядах войск 2-го Белорусского фронта, неоднократно отмеченных благодарственными приказами Верховного Главнокомандующего Генералиссимуса Советского Союза товарища СТАЛИНА, Военный Совет Северной группы войск вручает это благодарственное письмо, как память о Великой Отечественной войне.

            Желаем Вам доброго здоровья и новых успехов в Вашей дальнейшей трудовой жизни на благо нашей Великой Социалистической Родины.

Главнокомандующий Северной группы войск
Маршал Советского Союза                К.РОКОССОВСКИЙ


Член Военного Совета Северной группы войск
генерал-лейтенант                С.ШАТИЛОВ
1-го ОКТЯБРЯ  1945 г.»

        Пас аз бозгаштан аз ЉБВ ба зодгоњаш Каримов Абдулазизро барои мубориза бурдан бо унсурњои љиної сафарбар намуда, ба вазифаи мутасаддии калони фаврии љустуљўи љиноии (старший оперуполномоченный уголовного розыска) ноњияи Ашт таъин мекунанд. Ў дар ин вазифа низ  пурсамар фаъолият бурдааст ва моњи марти соли 1960 бо сабаби бад шудани вазъи саломатиаш ба истеъфо баромадааст.

     Њам дар солњои Љанги Бузурги Ватанї, њам пас аз он Каримов Абдулазиз бо як ќатор ордену медалњо мукофотонида шудааст.

     Минбаъд якчанд сол дар љамъияти матлуботи ноњияи Ашт ба сифати мудири маѓозаи №6, ки дар дењаи Хиштхона воќеъ буд, кор карда, њамчун ѓолиби мусобиќаи сотсиалистї ба гирифтани чандин рањматномаву ифтихорномањои љамъиятњои матлуботи љумњуриву вилоятї мушарраф гардидааст.

     Фарзандонаш – Рањимќул, Абдуѓафур, Абдурањим, Салима, Бибифотима ва Бибизањро шањрвандони барўманди диёр буда, хамаашон бо мењнати њалол чандин нафар наберагону аберагони падари бузургворашон – Каримов Абдулазизро дар рўњияи ватандўстиву мењнатќаринї тарбия менамоянд.

    Аз байни наберагон се нафар касби бобояшонро ихтиёр намуда, њоло дар њифзи ќонунияту таъмин намудани тартиботи љамъиятї дар љумњурии азизамон ба тарзи арзанда њиссагузорї менамоянд. Абдулазизов Мўъминљон Абдурањимович дар Раёсати Вазорати корњои дохилии Љумњурии Тољикистон дар вилояти Суѓд хизмат мекунаду соњиби унвони капитани милитсия гардидааст, лейтенанти калони милитсия Азимов Муслињиддин Абдуѓафурович дар Шўъбаи ВКД дар шањри Хуљанд кор мекунад, Абдуѓафурзода Ихтиёр Абдуѓафур дар маќомоти прокуратура фаъолият дорад.               

       


Рецензии