Ukraine s artistic ideas and traditions. Kharkiv

Відомо, що в нашому світі снує безліч блискучих, неповторно яскравих творчих людей.
Чи всі вони отримують вражаючі життєві результати?
Ні, бо... І далі починаються пояснення, як-от піраміда Маслоу, неймовірно складні типології, гедонізм, стоїцизм, теорія ймовірностей та практика відсутності людяності.

Вже понад декілька десятків разів мене питали про те, чим живуть сучасні українські митці, що є наріжним каменем їхньої творчості.

Ще досі їхні досягнення рахувалися кількістю полотен та популярністю їхніх викладачів, наставників. Дійсно, це мало сенс, кожне художнє об'єднання мало статут і не один.

Блискучими були досягнення навіть авторів-соцреалістів, попри те, що народ не завжди приймав та сприймав конструктивно їхню естетику.

Місто Харків, котре переживало неодноразові легендарні й трагічні миттєвості, стало центром експериментів у музиці, літературі й живописі.

Перша столиця України протягом довгого часу була архітектурно різнобарвною, стилістично й літературно епатажною й багатоликою, змістомісткою.

Місто таємниць, один із плацдармів метафутуризму, авіаційних мрій та грандіозних видавничо-журнально-критичних планів, один з панівних центрів блискучих формалізованих знань та україномовної наукової фантастики.

Місто, в якому перетинаються безліч голосів, мов, ідентичностей.

Місто, в якому гра світла й тіней - неймовірно граційна й близька до досконалості.

Місто, що воно вчить і митців, й інженерів, і своїх гостей шанувати простір, спокій та красу.

Коли на короткий час відродився харківський сучукрліт, блискучими були всі його можливості. Проводились фестивалі й конкурси для молоді, неймовірна легкість охоплювала й журі, й численних учасників, й організаторів.

Ось і зараз хотілося б висловити неймовірно теплі й глибокі пошану й подяку харківським митцям, видавцям, художникам, акторам, журналістам, організаторам концертів, спектаклів, музеологам, бібліотекарям, архівістам.

Їхній внесок - незліченно великий.

Їхнє ставлення до майбутнього - це щиросердне бажання це майбутнє формувати, і тут тільки урбаністичні інновації зможуть змістити акценти в бік культурного розмаїття й сили наукових знань.

Митцям Харкова, його художникам-нонконформістам та соцреалістам, від Бурлюка через Ковтуна й до Рідного - це чистота барв, розмаїття форм та завжди приємне відлуння любові й знань у просторі.

Крізь бурливі часи аж до радісного, переможного майбуття - нехай квітне нове нонконформістське мистецтво Харкова.


Рецензии