Георг Отс, есе
Тому вчора на однойменний спектакль одного актора у Національну оперету в Києві я йшла з тим холодком у шлунку, який передвіщає якійсь приємний сюрприз. І не помилилася.
На щастя, військової тривоги, що передвіщає ракетну атаку, не трапилося, і я спокійно добралася до Театру оперети на метро. Там – всюди прекрасні обличчя моїх співвітчизників. Спокійні, шляхетні, чемні, правильні (і за формою, і за змістом). Дуже харизматичні в жінок. Дуже мужні в чоловіків. Перед метро – блакитноокі селянки із картоплею та кабаком для продажу. Милі. Ввічливі… Як можна нас бомбити, ссуки?!
Спектакль на малій сцені виявився пречудовим. Гарний актор з гарним голосом і пластикою розповідав, співав та танцював прекрасно, дуже художньо і виразно. Йому акомпанувала віртуозна молода піаністка. Всього за одну з невеличким годину я дізналася про все життя Георга Карловича Отса, про його напружену роботу вокаліста опери та естради, про його шляхетне дворянське походження, про його жінок, закоханості, кар’єру, трагедію: за ним пильно стежили радянські спецслужби, на нього писали доноси зі всіма наслідками від них. Про його фатальну хворобу. Він помер від раку мозку в розквіті чоловічого віку.
Спектакль був на вишуканій українській мові, актор співав і на естонському також. Але я пам’ятала з дитинства ту його арію, що бачила на радянському тв, ї я й наспівувала по дорозі до дому : «Устал я греться у чужого огня. Ну, где же сердце, что полюбит меня?»
Слава тобі, великий естонцю.
Зовсім маленький уривок від спектаклю тут, на моєму ютуб каналі:
Свидетельство о публикации №222112101053