Ч. 3 Ех, рано встае охорона 2 як я зароб. гауптв

Як я заробив гауптвахту,
і що з цього вийшло!

       Одна з моїх багатьох морозних зимових ночей першого року служби. Десь за мінус тридцять. Світить місяць, світять прожектори. Мій пост на протилежному боці внутрішнього периметра першої варти, складу боєприпасів.
       Здається, що зміни не дочекаюся ніколи. Сніг на світлі блищить так, ніби від холоду від нього відлітають синюваті іскорки. Мабуть, йому теж холодно, але мені здається більше! Відчуваю, що коли щось не зроблю, то збожеволію від довгого стояння на цьому страшному для мене морозі.
        Не допомагають ні кожух, ні валянки. Саме через них не дуже можу рухатися, а зігрітися можна лише у русі. Раптом помічаю на снігу ланцюжок великих собачих слідів, що йдуть із внутрішнього периметру варти на територію складу. Підсвідомо зриваю карабін з плеча, пересмикую затвор, піднімаю його вгору і натискаю курок.
       Постріл у сухому морозному повітрі звучить приголомшливо. Буквально за кілька хвилин у полі зору з'являється розпарений, в одній гімнастерці сержант з карабіном на плечі - помічник начальника варти.
       За ним в шинелях і теж з карабінами два караульні, що насилу встигають за сержантом. "Що трапилося?” Мовчки показую на сліди. "Ідіот!" Мозок настільки замерз, що навіть не реагує на це.
       Наступного ж дня у казармі командир роти оголосив мені перед строєм три доби гауптвахти. Вже відійшовши від холоду подумав: “Ну і добре, хоч три ночі посплю нормально”. Старший сержант термінової служби Сухота, який виконує обов'язки старшини, відводить мене на гауптвахту, яка знаходиться при в'їзді в гарнізон.
       Командує "губою" мій друг Юрка Кубатов, хоча в нього немає жодної "лички". Старшина: "Забрати шинель, налити на підлогу води (це взимку!), щоб знав, що до чого!"
         "Є, товаришу старшина!" Той пішов. Юрко зайшов у своє помешкання, приніс мені ще кілька шинелів, пачку газет, шахи і сказав, що піде на кухню, принесе мені поїсти, і ми з ним потім зіграємо в шахи.
         Хвилин за двадцять приносить мені повний гарячий казанок на чотири-п'ять звичайних порцій. Все це я вм'яв без залишку і в очікуванні Юрки почав читати газету.
        Не встиг пройтися по одному розвороту, заходить мій капітан. “Так, добре влаштувався. Досить сачкувати, треба службу нести!”, і цього ж вечора відправив мене до варти.
       Так завершилася єдина за три роки, оголошена мені офіційно гауптвахта, що тривала лише дві години і залишила такий приємний спогад...
       Ще одну спробу сачканути, вже свідомо, зробив пізніше. У черговий похід у санчастину виявився віч-на-віч із симпатичною лікаркою і відверто сказав їй, що хотів би відпочити в санчастині, хоча б дні три.
      "На що скаржишся?" - Запитала вона. Подумав, подумав і кажу, що начебто нічого не болить, але, відчуваючи, що привід все-таки потрібен, сказав: «Ніби розлад шлунка».
      "В ізолятор!" Ізолятор, так ізолятор. Виходити не можна, читати нічого, дієтичне харчування. Працює тільки радіо, а по ньому одна пропаганда, яка набила оскому. Переспав дві ночі в ізоляторі, приходжу до неї, і говорю: “Виписуйте.”



Як нас привчали до хорового співу

       Після тижневого “стояння” у варті привезли нас у роту. Почистили карабіни. Вишикувались. Сержант, опухлий від сну та пияцтва, повів нас на вечерю. Морозець, градусів 15-20. Ми в одних гімнастерках, але нічого, їдальня близько, та й молоді таки, хоч і голодні.
       Після вечері - організований похід в туалет, природно, зовнішній (оскільки казарми були "без зручностей"). Через деякий час сержант, який знаходиться поза туалетом, (сам він може сходити "за потребою" і в інший час), подає команду: “шикуйся”. Вишикувались. Подумки все вже у казармі, у теплі.
       "З місця, з піснею, кроком - марш!"
       Кроком – марш вийшло, піснi нема.
       "Заспівуй!"
       Мовчимо.
       Слід зазначити, що знали ми лише дві пісні.
       Одна з них про те, що, де "похмурий танк" не проповзе, там пролетить "сталевий птах".
 
      Інша починалася так:

      “Прощай Маруся, дорогая, я не забуду твоей ласки, и, может быть, в последний раз гляжу на голубые глазки”. 
      
      Найцікавіше було не в тому, що пісня була вульгарна, а в тому, що солдати, дійсно, були молоді, і багато з них ще не знали, як до цієї Марусi підійти...

       “Стій! Упор лежачи прийняти!”

       Сніг навколо туалету жовтий від солдатської сечі, в радіусі щонайменше п'ятдесят метрів...
       Упор лежачи, серед цього "пишноти" приймаємо мовчки.

       “Починай віджиматися! Раз два! Раз два!"...

        Повз у своїх справах, проходить підполковник Мулькін, командир санітарної частини. Уважно подивившись на все це, пішов далі, не промовивши жодного слова...
       Зробили ще кілька віджимань.
       Команда шикуватись.
Вишикувались.
       "З місця, з піснею, співай!"
       Мовчимо.
       “Приготуватися до бігу! Бігом!”
       За якихось тридцять хвилин добігли до аеродрому, звідки за кілька годин до цього приїхали на машині до казарми, і тим самим ходом, бігом назад... За цей час до першого сержанта приєднався другий, який “підбирав” тих, хто підслизнувся і просто падав, і гнав їх далі за іншими. Назад чомусь біглоcь швидше...

       Вечірня перевірка, відбій.

       Досі пам'ятаю, що ніхто ні про що не змовлявся - це був спонтанний колективний протест без призвідників проти сержантської касти, що зажерлася, спаювала капітана, командира роти, і користувалася в цій ненормальній обстановці нероздільною, держимордівською владою в роті - одному из пiдроздiлiв “легендарної” самої “справедливої та демократичної держави у світі”…

                Далi буде




    


Рецензии