Ч. 12 Ех, рано встае охорона 2. Передмова до епiло

      Передмова до епілогу

       У спецчастині експедиції, де я вже кілька років працюю старшим інженером партії математичної обробки, мене вкотре запитали – чому я не атестуюся. Не атестуюсь на офіцера!
      Справді, чому? Згадав, що однією з головних причин, яка спонукала мене свого часу перейти з денного навчання на вечірнє (крім браку грошей та небажання по два – три місяці на рік тягатися на бавовняні плантації), було й небажання, приховане, але дуже сильне, проминути неминучу гру в солдатики на військовій кафедрі.
       Головне ж – патологічне небажання ще хоч раз натягнути на себе зелену робу з будь-якими відзнаками. Але навчання позаду, і я сам, без повістки, тільки за наполяганням кадровиків йду у військкомат.
       Черговий капітан (везе мені на капітанів) приймає мене.
       Перед бесідою з ним я встиг трохи посидіти у великій прийомній військкомату і побачити знову, як звертаються тут із призовниками, подивитися ще раз, на «шматкiв», що окопалися тут, як ми солдати зневажливо називали надстроковиків, і щось у мене всередині обірвалося. ..
       Капітан - бравий, життєрадісний, вислухавши суть питання і швидко глянувши на мої документи, сказав: "Та ми тебе зараз через звання атестуємо".
       Тут його відвернули, і він вийшов на кілька хвилин.
       Повернувшись, ще раз уважніше переглянув документи і сказав із явним жалем:
       “Запізно прийшов! Міністр оборони на перше присвоєння підписує наказ лише тим, кому ще не виповнилося 30!”
       Я встав і сказав:
       "Значить не доля!"
       Але, якби він тільки на хвилину запідозрив, який камінь звалився в мене з душі, то життєрадісності в нього, мабуть, принаймні в цей момент набагато поменшало...


      Замість епілогу

       Кінець лютого 1980 року. Після двомісячних курсів підвищення кваліфікації у Москві я повертаюся додому, до Ташкента, через аеропорт Домодєдово. Летіти лише кілька годин, а з аеропорту додому на таксі їзди лише близько десяти хвилин.
       Десь через годину через три польота нам, пасажирам, оголошують, що через погодні умови літак здійснить посадку в аеропорту м. Алма-Ата. Після приземлення та проходження до будівлі аеровокзалу оголосили затримку рейсу на чотири години з подальшою додатковою інформацією.
       Пасажири (їх близько ста осіб), різні: відряджені, сімейні з малими дітьми, молоді хлопці, люди похилого віку. Ну, а тут, на місці, як то кажуть, хто куди, а я в ресторан, підкріпитися. Перші чотири години пролетіли досить швидко. Чому перші? Тому що вони були далеко не останніми – знову оголосили, що рейс відкладається ще на чотири години.
        Робити нема чого, всі примостилися, як могли, щоб хоч трохи поспати. Оголошення про чергову відстрочку дають не раніше, ніж за чотири години, тому що в іншому випадку, як мені пояснили потім, усім пасажирам має бути безкоштовно надано готель, тим більше що сімейних, принаймні, якось влаштовувати треба. За чотири години ще відстрочка.
        Потім нарешті оголосили посадку. Приблизно за годину всі вже сиділи на своїх місцях. Хвилин за двадцять оголосили, що з технічних причин рейс вкотре відкладається. Пройшла чутка, що "летуни" трохи "розслабилися". Звісно, щоб прийти “у норму”, їм потрібен час і чималий... Тому не дивно, що за чотири години рейс знову відклали... “за погодними умовами”.
 
     Оголошення звучало так:
      
“Рейс: Москва – Алма-Ата – Ташкент (так тепер називався наш маршрут), відкладається за погодними метеоумовами.
       За кілька хвилин відбудеться виліт рейсу: Алма-Ата Ташкент”.

       І все це на одному подиху. Абсурд? Ідіотизм?! Все, що завгодно, але тільки не здоровий глузд! ...Тече вже друга доба перебування на гостинній землі братського Казахстану в будівлі аеровокзалу. Ще за чотири години оголошують вже другу посадку. Знову сидимо на своїх місцях, чекаємо! Друга доба закінчується.
      Чергове оголошення – просять звільнити літак! Я про себе кажу, але так що чують пасажири, що сидять поруч: “А мені не хочеться!” І не рухаюся з місця. Інші, хто поруч, також не рухаються. Хтось подалі, спочатку трохи заворушилися, але потім, дивлячись на нас, теж заспокоїлися.
      Проходить п'ять, десять хвилин – бачимо, екіпаж заметушився. Минуло ще хвилин десять, п'ятнадцять. В ілюмінатори літака видно, як прямо на льотне поле, до нашого лайнера під'їжджає чорна "Волга". Зупиняється метрів за тридцять від літака, і з машини виходить кілька людей у темно-синіх плащах.
       Один із них, “масивний дядько”, у папасі, а папахи, наскільки я вже знав, нижче, ніж у чині полковника не носять. І, звичайно, це не проста міліція, а наші “славні чекісти”. Просто кажучи, представники КДБ... Стало ясно, що виходити доведеться...
       Повільним струмком повз машину (вона була метрів за десять від нашого потоку) по свіжому сніжку ми в черговий раз потекли в знайому до болю будівлю аеровокзалу.
      Біля полковника вже перебуває, хтось із екіпажу та пасажирів та пальцями вказують на мене. Полковник, у свою чергу, пальцем кличе мене до себе. Я вже було, попрямував до нього, але молодий хлопчина, який йшов поряд зі мною, каже: "Не ходіть!" (До мене на Ви, слава Б-гу вже близько сорока "настукало").
       І я з усіма пішов далі. Полковник на своєму запрошенні наполягати не став. А час був «застійний», «густопсовий застійний». Тоді у вищих ешелонах Державної Влади йшли "розбірки", і виконавці на місцях не могли не знати про це, тому, як я згодом зрозумів, полковнику було не до мене.
        Але, якби я все-таки відгукнувся на заклик, то вже якісь заходи він б вжив, сумніватися в цьому не доводиться, становище на той момент його все-таки зобов'язувало... Як би там не було, через дві години ми, нарешті, вілетіли додому...
       Чому я так докладно описав усе, що трапилося - це настільки вразило мене, що коли я через одинадцять років, відлітаючи в Ізраїль, залишав межі СРСР, уже сидячи в літаку, все ще не вірив, що вирвався з цього величезного концтабору, який називався Радянський Союз.
       Не вірив, поки літак не приземлився у Болгарії, у Варнах. Тут ми, майбутні громадяни Ізраїлю, повинні були пересісти в літак авіакомпанії Ель-Аль рейсом на Тель-Авів. І тут я побачив по периметру аеропорту на дахах будівель автоматників, які охороняють нас, цих майбутніх громадян Ізраїлю.
       Сталося це 20-го листопада 1991 р., рівно через п'ятдесят років, після того, як мій батько “...в боях за Соціалістичну Батьківщину, вірний Військовій Присязі, проявивши геройство і мужність, був убитий...”, як було сказано в похоронному сповіщенні...
       Тепер ми чудово розуміємо, що він, як і ще 200 тисяч радянських євреїв, віддав своє життя не просто за Соціалістичну Батьківщину, а й за майбутню Державу Ізраїль.


Рецензии