Китоби Хиштхона. Маколаи Сафар Абдурахимов

                Арзиши гаронбахо
            
           Шеър азизтарин арзишест, ки шуури эњсоси шоир тавлидаш мекунад, воситаест, ки лаззати нотакрор дорад. Шоирї бошад, дар баробари олами воќеї дунёи дигареро таљаллї додан аст. Шеър даричаест, ки хонанда ба воситаи он ба олами андеша, тасаввур ва тахайюли суханвар роњ меёбад. Шеър ќолаби эњсос аст ва њар киро эњсосу идроки бењтар насиб гашта, шеъри дилкаше гуфтааст.

            Халќи шеърдўсту шоирпарасти тољик аз ќадимулайём дорои шахсиятњои бузурги таърихи ниё амсоли Абуабдуллоњи Рўдакиву Абулќосими Фирдавсї, Абуалї Синову Саъдии Шерозї, Њофиз Шерозиву Мирзо Абдулќодири Бедил, Љалолиддини Румиву Абдурањмони Љомї садњо орифону шоирони соњибкаломи машњури љањон аст. Ва ин бузургии шеър аст, бузургии мардуми бофарњанги тољику тољикистонї аст.

           Чун аз азал мардуми мо шоирнињод њастанд, аз њар гўшаву канори кишвари азизамон шоирони соњибкалому соњибдевон ба арсаи адабиёт гомњои  устувор мегузоранд.  Аз диёри бињиштмонанди шоири классикии тољик Одинамуњаммад Маъдани Пунѓазї низ як зумра шоиру нависандагони боистеъдод ба сањнаи адабиёт омадаанд, ки дар байни онњо чанд нафар зодагони дењаи Хиштхона низ њастанд. Онњо дар мањфили адабии ноњиявии «Ворисони Маъдан», ки сарвариашро узви Иттифоќи нависандагони Тољикистон, шоири боитеъдод Зафар Ањмад ба ўњда дорад, фаъолона ширкат варзида, бо чакидањои хомаашон ба дили мухлисону њамдиёронашон – дўстдорони каломи бадеъ завќ мебахшанд. Аз љумла муаллифи чандин китобњои мансуру манзум, узви Иттифоќи нависандагони Русия Абдуќаюми Муњаммадљон, шоир Нурмуњаммад Маъруфхонов , рўзноманигори шинохта Маъсуми Муњаммадраљаб,  муаллифи маљмўаи ашъоре бо номи «Гулвора» шоираи ѓазалсаро  Гулрўи  Муњаббатзод, шоирон Ортиќбой Мирзоев, Нурия Собироваю Нарзулло Майнусов  ва навќаламон Наимљони Олимзод, Сафар, Шодмон Ашўров ва Кенљабой Шодиевро номбар намудан меарзад.

        Ба диќќати хонандагони арљманд дар ин китоб чанд намунае аз эљодиёти адибони номбурда дар васфи мењану мардуми шарафманди он ва хислатњои њамидаи инсонї пешкаш мекунем.
                Абдурањимов Сафар .
               


Рецензии