Первый карантин, на эстонском, 2020

Eriolukorda-poleks-pidanud-lopetama (09.2020)

Endiselt n;eme, kuidas kasvab koroonaviiruse nakkusk;ver. See probleem pole mitte niiv;rd poliitiline kui matemaatiline: mida rohkem teeme j;releandmisi, seda rohkem on nakkusi.

Eriolukorda ei oleks tohtinud l;petada. Otsus suuremate j;releandmiste tegemise kohta oli vale, mis viis praeguse olukorrani. Eriolukorra enneaegse l;petamise t;ttu riskime n;;d taas oma kodanike tervisega. Kui meil k;igil olnuks rohkem kannatlikkust ja me istunuks natuke rohkem eneseisolatsioonis, siis oleks olnud suurem v;imalus selleks, et puuduks vajadus uuesti eriolukorra kehtestamise j;rele. Kahjuks n;eme n;;d haigusjuhtumite kasvu ja seet;ttu on vajalik uus eriolukord, kui riigi prioriteet on ikkagi inimeste tervis ja mitte majanduse s;;stmine.

Milleks meile majanduse hea k;ek;ik, kui inimesi ohustab viirus? Lisaks on vaieldav v;ide, et ilma eriolukorda kehtestamata see ka ei kannataks. Ravikulud on kolossaalsed ning haigestumuse kasvuga riigis tervishoiukulud ainult suurenevad. Seega ei ole teada, mis on majandusele kasulikum: eriolukorra t;histamine v;i selle kehtestamine.

V;;rib m;rkimist, et paljud anal;;tikud ennustasid teist lainet s;giseks, kui lapsed l;hevad kooli ja paljudel inimestel l;ppevad puhkused. Eriolukorra kehtestamine s;gisel ja laste ;leviimine kaug;ppesse halvendab hariduse kvaliteeti ja tekitab suuremat koormust vanematele. Kuid siinkohal ei ole muud paremat lahendust.

Kahjuks v;is valitsus olla kas liiga optimistlik v;i tegi populistlikke j;releandmisi, mis viis teise laineni. Ja see kestab m;;ramata ajani, kuni piirangud kehtestatakse meelelahutusasutustele, ilma milleta inimene saab elada. ;hiskond peab nende piirangutega leppima, sest sellest s;ltub kogu meie edasine elu.

Tulemusteni j;udmiseks on oluline teada, mida me soovime saavutada ning kuhu j;uda. Kas tahame p;;sta majandust ja kaotada inimesi v;i hoida k;ige olulisemat, milleks on inimeste tervis? Olenemata sellest, et l;pptulemus viib avaldada suurt m;ju majandusedule.



Рецензии