Our Parents

A few days ago, I witnessed an interesting conversation between father and son.
His son called from Europe. I do not know why he went there.

The conversation seems simple, but it makes a lot of sense how to properly educate children so that they understand and appreciate what they have and grow up accordingly in this key.

I will write about this in the form of a dialogue. Since we were driving in a car, and the conversation was conducted through the speaker, I had the opportunity to hear the talk of both sides.

I want to note that the son is only or already (I don't know how to be correct by American standards) eighteen years old.

The conversation between them was conducted with absolute calm on both sides. The father was not annoyed and spoke calmly and with patience. The son listened and also answered calmly and with respect.

Phone call:

Father:
– Yes, son, hello!

Son:
– Dad, I need money.

Father:
– Didn't I send you a thousand dollars yesterday?

Son:
– I need more.

Father:
- Son, I no longer have the opportunity to give you the money, but I will provide you with my friend's phone number where you are located, and he will give you the money. (father is a solid businessman with relatives and friends in many countries).

Remember, when you borrow money, you should know you can return it, no matter how much you take. Because a wealthy person who gives you a loan won't even ask if you don't give it back on time, but you will no longer be able to ask him for help, and since I am your father and sent you to him, I also lose respect in his eyes.
Give him the exact time when you can give it back, in a week, if you can, tell him in a week. If you're unsure, say in two weeks, but remember, you must give it back in time.

Son:
- Okay, Dad, I'll do as you said. Thanks!
———————————————
Of course, I guessed that the father had the opportunity to give his son any money, but he acted differently by giving his son an important life lesson.

And involuntarily, I remembered one case with my father.

When I turned eighteen, my friend and I went to study to pass the exam for a driver's license.

Almost at the end of the school term, before the upcoming exams on knowledge of the rules of the road and driving a car, a friend came up to me (his father was the primary television operator of the city where we lived since everyone knew him, he had "weight") and told me:
– Igor, my dad, will go to the traffic police office and ask for us if we don't pass the exam so that they will let us through anyway.

I come home, and at dinner, I tell Dad:
– Dad, I need money.

My father asked why, and I explained to him.

He stopped eating, got up from the table, and went into the bedroom, comes out a few seconds later, he had a pack of the hundred dollar bills in his hands, and he said:
– Son, you see, I have the money, and I'm not sorry to give it to you, but I won't. Do you know why?! Because if you are destined to drive the car, you will pass the exam yourself, and if you can't, then you are not destined to drive, understand?!

Of course, I was offended, but I passed the exam in principle and got a permanent license, while my friend (I don't know if his father went to the traffic police office) received a temporary driver's license.

It seems simple, but in time, our parents give us valuable lessons, and based on this, we grow our character, attitude, and understanding of the quality of life and, based on that, build our own life.

Bright memory to you, Dad and Mom!

I wish everyone good health, respect, wisdom, gratitude, warmth, and love to be present in your families!

Amen!

Igor M Igor Isakov
–––––––––––––––––––––––––––


Пару дней назад я оказался свидетелем интересного на мой взгляд разговора отца с сыном. Сын звонил с Европы, зачем он туда поехал я не знаю.

Разговор вроде простой, но в нем много смысла для того как правильно воспитывать детей, чтобы они понимали и ценили то, что имеют и соответственно развивались в этом ключе.

Приведу беседу в виде диалога, так как мы ехали в машине и разговор велся через спикер, то я имел возможность слышать разговор обоих сторон. Хочу заметить что сыну всего или уже (не знаю как правильно по Американским меркам)восемнадцать лет.

Разговор велся в абсолютном спокойствии с обоих сторон, отец не раздражался, говорил спокойно и с терпением, сын слушал и отвечал тоже спокойно и с уважением.

Телефонный звонок:

Отец:
- Да сынок, привет!

Сын:
- Папа мне нужны деньги.

Отец:
- Я же тебе вчера только послал тысячу долларов?

Сын:
- Мне нужно еще.

Отец:
- Сынок у меня больше нет возможности на данный момент чтобы дать тебе денег, но я дам тебе телефон моего друга там где ты находишься и он даст тебе деньги. (отец солидный бизнесмен и у него во многих странах есть близкие и друзья). Только помни, беря деньги в долг, ты точно должен знать что ты сможешь отдать и не важно какую сумму ты берешь. Потому что состоятельный человек, который дает тебе в долг, он даже не спросит если ты не отдашь во время, но ты больше не будешь иметь возможности попросить у него помощи, и так как я твой отец, и посылал тебя к нему, тоже при этом теряю уважение в его глазах.
Назначь ему точное время когда сможешь отдать деньги, через неделю сможешь, скажи через неделю, если не уверен, скажи через две недели, но помни, отдать ты должен во время.

Сын:
- Хорошо папа я сделаю как ты сказал. Спасибо!
———————————————


Я конечно догадался, что отец имел возможность дать сыну любую сумму денег, но он поступил иначе, давая возможность преподнести сыну важный урок жизни.

И невольно вспомнил один случай с моим отцом.

Когда мне исполнилось восемнадцать лет, мы с товарищем пошли заниматься, для сдачи экзамена на получение водительских прав.

Почти в конце учебного срока перед предстоящими экзаменами на знание правил дорожного движения и вождения автомобиля, товарищ подошел ко мне (его отец был главным оператором телевидения того города где мы жили и естественно, так как его все знали, он имел “вес”) и говорит мне:
-  Игорь, мой папа пойдет в ГАИ и попросит за нас, если мы не сдадим экзамен, чтобы нас все равно пропустили.

Я прихожу домой и за ужином говорю папе:
- Пап, мне нужны деньги.

Отец спросил зачем, я ему объяснил.

Он перестал кушать, встал со стола и пошел в спальню, выходит через несколько секунд, у него в руках пачка сто рублевых купюр и он говорит:
- Сынок, видишь, у меня есть деньги и мне не жалко тебе их дать, но я тебе их не дам, знаешь почему?! Потому что, если тебе суждено ездить за рулем, ты сам пойдешь и сдашь экзамен, а если не сможешь, значить тебе не суждено ездить за рулем, понял?!

Я конечно обиделся, но принципиально сдал экзамен, при том на постоянные права, товарищ (не знаю ходил ли его отец в ГАИ или нет) получил временные.

Вот так, вроде просто, но во время, наши родители дают нам ценные уроки, на основании которых формируется наш характер, наше отношение к жизни, наше понимание качества жизни…

Светлая вам память, папа и мама!

Всем желаю иметь качественные, здоровые во всех отношениях семьи и самое главное, пусть в ваших семьях присутствуют мудрость, благодарность, тепло и любовь!

Амин!

На фото, мои родители

Игорь М Исаков


Рецензии
На это произведение написаны 2 рецензии, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.