Есе про petrosof а

     (застигла в історії фігура)

      У нього – неймовірна полярність думок. Упередження розфарбувало його, як незграбну постать-гур; потворної пам'яті. Безглуздий клоун. Недописаний клон із дешевого  хоророрного вестерну. Парк дитячого періоду та склепаної байки зі склепу.
      Він - одинак і пише для таких самих одинаків, в яких він, можливо, мріяв зміцнити свою індивідуальність, вільнодумство і незалежність від будь-якого нав'язаного ззовні. Він не егоцентрист, не сволота. Але він заперечує попередню мораль, і на противагу створює нову - для себе - і з найвищим почуттям відповідальності намагається виконувати її установки.
      Він вважає себе письменником та її книжки – просто засіб спілкування. Він нікого не повчає і не намагається зробити розумнішим, а просто провокує ваші емоції і робить це несподіваним і часом безпардонним способом. Його називають ліриком декадансу та неосередньовічний нецензурником. Він визнає земну велич жінок і обзиває їх «виродками раю» Його мова, ідеї та погляди епатажно–суперечливі та здатні викликати у вас як щире захоплення, так і повне неприйняття. При приголомшливій інтелектуальній всеїдності, він гурман поетичного світовідчуття, який не гидує при цьому «генітальними» римами. Його творче кредо – «Я маю право, право не має мене!» Він насторожено ставиться до симетрії та порядку, вважаючи хаос ознакою життя, природності та свіжим вітерцем у спертому повітрі логічних побудов. Асиметрія, на його глибоке переконання, не спотворює, а доповнює Всесвіт, змушуючи його вдосконалюватися. Він - хуліганствуючий еклектик-рецидивіст, який намагається змінити дійсність з однією лише метою: щоб вона не покалічила його.
      Він залишив сотні різних думок про безліч різних речей, кожну з яких настільки спресував і закодував у формі яскравого афоризму, що тепер їх можна залити окропом, розпарити, розкрутити, розібрати і перетворити на окреме есе.
      Часто деякі перли вражають. Особливо: про природу розуму та усвідомлення, про помилки розумової діяльності у побудові причинно-наслідкових зв'язків, про природу помилок та сутність свободи, про людей «до» та «після». Очевидно, це прозріння, бо він набагато випередив свою сімдесятирічну епоху.
      Він насамперед – письменник-філософ, і лише потім – поет. Тому його творчості властиві поетичні перегини: романтика образів, безсоромні перебільшення, галасливо-крикливий декадентозний пафос. Більшість цих надмірностей можна пробачити, не приймаючи всерйоз найшаленіші закидони, але вичленуючи його глибинну суть. Більше того, варто сприймати метафорично, як амбітну поезію або писсюково-епатажні тексти.
Він, на перший поверховий погляд, може здатися надмірно імпульсивним і навіть химерним. Він ніби кидає свої репліки, афоризми як розгніваний фа-мажорний супераншлаговий виконавець. Але немає більш вдумливого та розважливого пророка. Він не впадає у шаленство насправді, а довго й уїдливо редагує та шліфує кожну свою фразу, щоб досягти максимально можливого ефекту на неподатливий розум читача. Не будучи професором філології, але практично фанатиком відточеного стилю та пера в літературі, він не завжди поспішає писати. Але після... Після він все ж таки повільно, акуратно, смакуючи кожну фразу, вибудовує думку чітко і зрозуміло. Тому він такий зрозумілий навіть для незагартованого довгими годинами вивчення серйозної літератури та неокласичної філософії буття.
      Його не дарма назвали "філософом життя". Він намагається повернути, всьому людству розгублену внутрішню свободу, виростити любов до життя, як в спонтанній і чудовій пригоді. Адже «не можна вважати, що життя відбулося, якщо жодного разу не катався з коханою на гойдалках Луни, не літав на своїх ядрах, не випивав і не сперечався із Сократом, не витягував себе за волосся з чужого і особливо власного лайна, не вивертав навиворіт душу з лютим, що зачаївся від самоти медведем-гризлі, не потрапив ні в одну голову кісточкою-ембріоном одкровення і не виплекав у жодному серці пахуче вишневе дерево добра, любові та краси» Пам'ятаєте?
Він захоплено проповідує незалежний пошук істини, пропонує розвивати впевненість у власних силах. Він іноді виявляє повагу до свого тіла, що залишилася, і до свого розуму. Але спочатку звеличує історію, долю, любов, жінку. Він часто висміює релігію, критикує Всевишнього і навіть свою країну, протягом десятиліть у нескінченних спробах зробити людину непокірною та некерованою.
Оригінальність мислення, природно, було прийняте сучасниками-письменниками в багнети. Перші праці провалювалися, надзвичайно погано продавалися, замовчувалися і іноді жорстко критикувалися. Автор тяжко переживав невдачі.
Самотність, приреченість, самопожертву в ім'я істини – найважливіші теми його творчості, принаймні основні його настрої.
Жити поперек усього і всупереч усім було його головною, а можливо навіть єдиною моральною координатою. Прийшла недовіра натовпу, її думці і пошук істини в чомусь протилежному – на самоті не лише тіла, а й розуму та духу.
      Можливо, його парадоксальність мислення по екстремумах могла бути надмірна навіть для нього самого.
 
     Але тільки рідкісний сміливець наважиться зректися своїх минулих думок, публічно визнавши власні помилки. У нашій сучасній культурі, що ґрунтується на блатних принципах, це взагалі вважається неприйнятним. «Якщо ти вибачаєшся – ти слабак!»
     І він, поки, постійно змінюється, і новим прискіпливим поглядом дивиться на колишню небездоганну творчість, затято спростовуючи сам себе, безжально руйнує і старанно будує заново замок свого світогляду, якщо тільки на мить засумнівався в тому, що воно «не зовсім те…»
    Він – хрестоматійний приклад. Його, як генія, не приймають за життя. Після знову жорстко критикуватимуть і висміюватимуть (що, цілком можливо, і доведуть його до сказу), але після відходу його звеличать, коронують, хай не головним, але як мудреця століття з фамільного капища-склепа.

     P. S. Часом я сам не розумію, чи реально все навколо. Прокидаючись вранці, іноді важко усвідомити, що ти вже не спиш, що життя почалося – новий день уже в самому розпалі, світанок горить на горизонті. Що буде після смерті, що було до життя? Мені цікаво і водночас страшно. Цікаво дізнатися, але боюся втратити все нажите, хоч це пара хороших спогадів і кілька вірних друзів.
     Навіщо ми тут і навіщо живемо? Чи надовго? Хто може точно сказати, що його завтра не зіб'є машина чи не впаде камінь з даху? Ніхто! Так що живи сьогоднішнім днем, живи і не думай про минуле, адже минуле минуло і ти, можливо, став зовсім дорослим. Не хочеш вмирати, хочеш жити і тягнуться до сонця? То живи і не будь дурнем, не марнуй час марно. Живи!               


Рецензии