Kto czeka ci na skrzy owaniu?

„Kto czeka ci; na skrzy;owaniu?”
 Zagra; w czterech aktach

Postacie
Iza Dusza;ska - kobieta, lat 20, g;;wna bohaterka spektaklu, weso;a, kochliwa i poszukuj;ca mocnych wra;e;.
Grzegorz Grzechski - to elegancki 30-letni m;;czyzna, weso;y, pijany i g;o;ny, pewny siebie.
Anio; - to pi;kny 15-tysi;czny anio;, pi;kna postawa i przyjemny g;os dope;niaj; spokojn; twarz.
Demon-wartownik - m;;czyzna w wieku o grzmi;cym g;osie, s;uga innego ;wiata, powolny i niebezpieczny. Aktor graj;cy t; rol; gra tak;e Iluzjonist;.
Iluzjonista- hipnotyzer - m;;czyzna o wyrazistej twarzy, lat 30, jego ruchy s; precyzyjne i metodyczne, fascynuj;ce i przera;aj;ce jednocze;nie.
B;azen i ;ongler - to 30-letni m;;czyzna, klaun, kt;rego ;arty
 s; jednocze;nie ;mieszne i przera;aj;ce. B;azen, kt;ry ukrywa swoj; natur;.
Ezoteryk - to kobieta o bladej i smutnej twarzy, szczup;ej budowie, lat 30, powolna i wyrazista. Aktorka graj;ca Esoteric gra tak;e ;mier;.
;mier; - to stara babcia w wieku 10 000 lat, energiczna jak na sw;j wiek i bardzo silna, przera;aj;ca i odra;aj;ca z wygl;du.
Inne dusze.


Dzia;anie 1. Narodziny i wyb;r.

Scena pierwsza

Wydarzenia rozgrywaj; si; wiosn; 2004 roku w Poznaniu.

    Na scenie teatralnej aktorzy s; ju; na swoich miejscach, gdy przychodzi publiczno;;. Scena ta jest symbolicznym skrzy;owaniem dr;g, miejscem wyboru, w kt;rym ig;y kompasu obracaj; si; nieprawid;owo, a punkty orientacyjne same zmieniaj; miejsca. Podobnie jak znaki drogowe, znaki wskazuj; kierunki: ;ycie, mi;o;;, strach, gniew, zazdro;;.
Dusze ludzkie zamarz;y i czekaj; na dzia;anie. Pocz;tek. Narodziny. Zaczyn ;ycia.

Rytmicznie, w rytm melodyjnej muzyki, postacie aktor;w o;ywaj; i tworz; w centrum sceny zawi;o;; dusz i cia;, oddech przyspiesza i powoli ko;ysz;c si;, symboliczne serce w wykonaniu aktor;w o;ywa i zaczyna ;y;. Dusze s; ze sob; powi;zane warunkowo, symbolizuj;ce splot nici ;yciowych, jak w prawdziwym ;yciu.
Bajkowe stworzenia zapraszaj; publiczno;; teatralna jak nowe dusze, w ten cykl ;ycia, aby zanurzy; si; w ;wiat cud;w, w samo ;ycie, ale po cichu wzywaj; do ostro;no;ci, aby nie zburzy; delikatnej r;wnowagi ;ycia. W ko;cu Grzech obserwuje ju; wszystko z boku i przygl;da si; uwa;nie, aby wykona; sw;j ruch w pokusie.


Scena druga

    Na scenie teatralnej pojawia si; rodz;ca si; dusza o imieniu Iza oraz inni aktorzy. Jest wyczekiwana ;yciem i nowymi do;wiadczeniami. Iza znajduje si; na faktycznym skrzy;owaniu dr;g niebia;skich i ziemskich i od jej wyboru zale;y wiele w ;yciu.
    Interesuje si; wszystkim i wszystko jej nie wystarcza, nie zna granic i chce mie; wszystkiego do;;. Pr;buj;c wybra; dla siebie twarz, dusza staje przed twarzami dzieci i wybiera twarz dla siebie. Jest kapry;na jak dziecko i znajduje wady we wszystkim, co j; otacza.
Iza Dusza;ska (zadaje sobie pytanie). Kt;r; twarz wybra;? Ten ma za du;y nos, a ten ma jak;; okr;g;; twarz... mo;e to?
Anio; (ze smutkiem). Nie my;l o swojej twarzy, dziecko, ale my;l o swoim sercu.
Iza (przestraszona). Czyj to g;os? Kim jeste;?
Anio; (spokojnie). Nie poznajesz mnie ju;? To Ja chroni;em Ci; w niebia;skiej siedzibie, a teraz chroni; Ci; i towarzysz; Ci tutaj, na ziemi.
Iza (zaskoczona). To ty... Teraz ci; rozpoznaj;. To dziwne, bo znamy si; od dawna, ale pami;tam Ci; jak przez mg;;.
Anio; (cierpliwie). Tak si; dzieje, gdy rodzisz si; na Ziemi.
Iza (niecierpliwie). Wi;c co tam powiedzia;e;?
Anio; (pokornie). M;wi; uwa;aj na swoje sumienie, aby twoje serce nie sta;o si; czarne jak smo;a... Przede wszystkim strze; si; ludzkich nami;tno;ci i grzech;w, bo one ju; zastawiaj; na ciebie pu;apki...
Iza (kokieteryjnie). Jeste; taki nudny... Z;apaj mnie.
Ona ;mieje si; i ucieka.


Dzia;ania 2. ;ycie jest gr;.

Scena pierwsza

Akt drugi, trzeci i czwarty rozgrywaj; si; jesieni; 2024 roku. Scen; jest miasto Pozna;.

    Z ciemno;ci wy;ania si; Iluzjonista, w surowym fraku, z blad; twarz;. B;azen podst;pnie pod;;a za nim i rozgl;da si;.

Iluzjonista (do sali). Ca;e ;ycie jest gr;...
B;a;e; (opowiada Iluzjonist;). I wszyscy jeste;my w tym aktorami.

    Zaczyna gra; g;o;na muzyka cyrkowa, podczas kt;rej swoje popisy wykonuj; iluzjonista-hipnotyzer i b;azen-;ongler. Iluzjonista hipnotyzuje publiczno;; swoim spojrzeniem i ruchami, wyjmuje z czarnego pojemnika dziwne, niemal nieziemskie przedmioty. Tymczasem B;azen ;ongluje ma;ymi pi;eczkami (w czwartym akcie ;ongluje odci;tymi g;;wkami dzieci;cych lalek). Widzowie na sali nie widz;, ;e straszne demony przywdzia;y ziemskie maski i wyst;puj; przed nimi. Dopiero pod koniec spektaklu oka;e si;, kim naprawd; s;.


Scena druga

    Po wyst;pie muzyka staje si; spokojna i romantyczna. Na scenie pojawiaj; si; Grzegorz Grzechski i Iza Dusza;ska, siedz;cy przy stoliku w restauracji. Przystojny facet w eleganckim garniturze siedzi z dziewczyn;, s; na randce. ;miej; si; i rozmawiaj;, a wok;; nich dzieje si; akcja.
Tutaj, przy nast;pnym stoliku po prawej stronie, znajduje si; Ezoteryk, kt;ry przyjmuje klient;w i wr;;y za pomoc; kart i fus;w po kawie. Prowadzi szama;skie rytua;y i rytua;y, doradza klientom i komunikuje si; z ciemnymi duszami. Tymczasem Ezoteryk w formie wr;;enia tak;e pos;uguje si; ogromnymi kostkami z literami, a mroczne dusze pomagaj; Ezoterykowi uk;ada; z nich s;owa, jakby w innej przestrzeni ni; to, co dzieje si; w restauracji.

    Kryj;cy si; za scenografi; B;azen, na scenie niemal niewidoczny i cichy, czeka na skrzyd;ach. Czeka, ;eby opowiedzie; jego z;e ;arty.

Grzegorz Grzechski (chc;cy zwr;ci; na siebie uwag;). Jeste; bardzo pi;kna, Iza. Nigdy wcze;niej nie spotka;em kogo; takiego jak ty.
Iza Dusza;ska (kokieteryjnie i dumnie). Tak, wiem. Wiele os;b mi o tym m;wi;o.
Grzegorz (ob;udnie). Wi;c potwierdzam - jeste; wyj;tkow; dziewczyn;.
B;azen komentuje s;owa Grzegorza, ale nikt ich nie s;yszy. To wewn;trzny g;os Grzegorza.
B;azen (;artuje sceptycznie). W ko;cu ludzie nie b;d; k;ama;. Skoro tak powiedzieli... to znaczy, ;e tak jest.
Iza (zazdro;nie i beztrosko). Na pewno jestem pi;kniejsza od mojej przyjaci;;ki Agnieszki... Mimo, ;e jest moj; przyjaci;;k;, to i tak powiem: jest przy mnie szar; myszk;!
Grzegorz (pochlebnie). Oczywi;cie skarbie. O czym ja m;wi;! Wszystko jest w;a;nie takie. Jeste; pi;knym kotkiem, a ona jest szar; mysz;.
B;azen (sarkastycznie i ;artobliwie). Sp;jrzcie jaka kotka, ;owc; myszy. Ciekawe, czy zupa z tego kotka b;dzie smakowa;?

    Ezoteryka lekko si; otwiera prawd; i teraz, gdy toczy si; rozmowa Izy z Grzegorzem, ona przy pomocy mrocznych dusz zbiera z du;ych kostek z literami s;owa, kt;re odpowiadaj; temu, co dzieje si; w restauracji:
PYCHA
ZAZDRO;;
GNIEW

    Ezoteryk jest zaskoczony s;owami, kt;re otrzymuje, za ka;dym razem, gdy otrzymuje nowe s;owo.

Iza si; u;miecha, jest ze wszystkiego zadowolona. Pochlebstwa i alkohol nios; jej my;li coraz dalej, zag;uszaj;c g;os sumienia, kt;ry jest prawie nies;yszalny. Nie zwraca uwagi na to, co dzieje si; wok;; niej.
Grzegorz (kusz;cy). Mo;e wypijemy jeszcze jednego drinka?
Iza (niecierpliwie i ze z;o;ci;). Z pewno;ci;. Kelner! Wi;cej wina! Przynie; to, co masz najlepszego! Do dzie;a!
B;azen (si; ;mieje). Gdzie do cholery jeste;, kelnerze? Wszystko musz; zrobi; s-a-m...
B;azen materializuje si; i podchodzi do pary. Nalewa im wi;cej wina, kt;re sp;ywa po kraw;dzi kieliszk;w. Iza jest zaskoczona pojawieniem si; kelnera B;azna, ale Grzegorz udaje, ;e nie zauwa;y; niczego niezwyk;ego. Grzegorz prawie niezauwa;alnie daje znak, aby B;azen znikn;; i B;azen znikn;;. Iza zapomina o tym, co widzia;a.
Grzegorz pochyla si; w stron; Izy. Udaje, ;e flirtuje. Dotykaj;c, bawi;c si;, jej twarz wykonuje niezrozumia;e ruchy palcem po twarzy, jakby co; rysowa;. Wy;wietla jaki; tajny znak.
Ale nie ma widocznych ;lad;w. Pojawi; si; w trzecim akcie spektaklu, poniewarz zostan; na;o;one specjaln; farb;, kt;ra b;dzie ;wieci; w ;wietle neon;w.
Iza (zaskoczona). Co robisz?
Grzegorz (pochlebnie). Naprawd; chc; ci; dotkn;;, jeste; taka pi;kna.
B;azen pr;buje zamkn;; usta, ale wci;; s;ycha; jego cichy, z;y ;miech.
B;azen (;e ;miechem). Wkr;tce si; dowiesz...
Grzegorz zaprasza Izu do ta;ca. Muzyka rytmiczna obejmuje b;ben, kt;rego uderzenia zwi;kszaj; si;, co symbolizuje bicie serca. Pod koniec ta;ca Iza uspokaja si; na ramionach Grzegorza, a b;ben zatrzymuje si;, symbolizuj;c zatrzymanie akcji serca i ;mier;.
B;azen (d;awi;c si; z;ym ;miechem). C;;, to wszystko... Uruchomi;a si; pu;apka.


Akt 3. Pocz;tek i koniec.

Scena pierwsza

    Pok;j jest ciemny z delikatnym czerwonym odcieniem. Widz nie wie, co si; wydarzy;o, ale ma poczucie, ;e wydarzy;o si; co; wa;nego i nieodwracalnego. D;uga pauza.
Troch; czerwonego ;wiat;a w scenografii przygotowuje widza na czwarty akt.
Iza (martwym g;osem). Dlaczego tak nagle? Jest tak wiele, czego jeszcze nie zrobi;a!
Iza le;y na pod;odze. Neonowa lampa zapala si; i o;wietla bezpo;rednio blad; twarz. Teraz mo;emy wyra;nie zobaczy;, co dok;adnie Grzech narysowa; na jej twarzy, kiedy j; pog;aska;. Sekretny znak ;wieci neonem, ale nic nie mo;na zmieni;. Wszystkie wady i grzechy, kt;rymi tak pasjonowa;a si; Iza, przybli;a;y jej ;mier;. I oto ona. ;mier; spokojnie wychodzi z cienia do cia;a i pochyla si; nad nim. Dotyka znaku na jej twarzy...
;mier; (bezbarwnym g;osem). Biedny, biedny cz;owiek. Wszyscy m;wicie to samo... Nadal nie nauczycie si; docenia; czasu Wam przeznaczonego.
Iza nie jest ju; w stanie nic odpowiedzie;.
Czerwone ;wiat;o z przestrzeni poczw;rnej akcji ;wieci ja;niej.


Dzia;anie 4. Kto czeka ciebie na skrzy;owaniu?

Scena pierwsza

    W pokoju panuje atmosfera strachu i zabawy. Skompresowany wewn;trzny horror w ka;dym cieniu. Gor;co tu.
Grzejnik UFO ogrzewa twarze widz;w, sugeruj;c w ten spos;b ;ar panuj;cy w piekielnych kot;ach.
    W;r;d dekoracji w pomieszczeniu znajduje si; g;owa ;wini i ludzka sk;ra. B;azen ;ongluje odci;tymi g;owami dzieci;cych lalek i dobrze si; bawi. Nast;pnie bierze ogromny n;; i kroi mi;so na ogromne kawa;ki. Tnie ubrania le;;ce na desce do krojenia, odcinaj;c r;kawy.
Muzyka rozbrzmiewa szama;skimi pie;niami. R;wnie; w pokoju znajduj; si; figurki Buddy i Ropucha z pieni;dzmi, kartami do wr;;enia i nie tylko.
Po;r;d pod;ogi, zas;anej ko;;mi w pomieszczeniu, Demon-wartownik gotuje co; w swoich dziwnych garnkach. Demon dodaje do garnka na kuchence ziemniaki i marchewk;, ale marszczy brwi, nie ma wystarczaj;cej ilo;ci sk;adnik;w - bierze kwiat z parapetu i dodaje ziemi; z kwiatu po warzywach. W ;lad za ziemi; do garnka wlatuj; kawa;ki mi;sa, udka kurczaka i ziele ambrozji. Na garnkach znajduj; si; napisy grzech;w:
PYCHA
ZAZDRO;;
GNIEW

    Iza le;y na stole, a Demon-wartownik po przygotowaniu zupy karmi cia;o Izy z garnka, m;wi;c co; pod nosem.

Demon (ironicznie zadaje pytanie retoryczne). Jedz i jedz, bo przez ca;e ;ycie nie jad;am wystarczaj;co du;o?

Gra muzyka z metalicznym, zgrzytliwym d;wi;kiem i w;;cza si; ;wiat;o stroboskopowe.
P;acz Izy s;ycha; cicho, le;y nieruchomo na stole.

B;azen (zabawnie i g;o;no). Nakarmimy ca;y ;wiat. Mamy do;; jedzenia dla wszystkich!
    Demon ta;czy tango z B;aznem na ko;ciach za;miecaj;cych pod;og;. Bawi; si;, ;miej; i ;piewaj;, ;piewaj;c wersety weso;ych piosenek, ;wi;tuj;c symboliczne zwyci;stwo.
B;azen (z grymasem pyta Demona-wartownika). Wi;c? Kto b;dzie dla nas nast;pny? Kto czeka na skrzy;owaniu!?


Scena druga

jesie; 2024

    Akcja ponownie przenosi si; nas do miejsca gdzie by;a pierwsza scena pierwszego dzia;ania, gdzie kiedy; mia;y miejsce narodziny Izy. Trzy nowe dusze s; gotowe narodzi; si; i rozgl;daj;c si; z l;kiem, postanawiaj; postawi; pierwsze kroki. Anio;, wci;; r;wnie smutny, czeka na dusze na rozdro;u i ostrzega je przed pokusami w ;yciu.

Anio;. Dzi; jest dla Was wyj;tkowy dzie;. Ten dzie; jest wyj;tkowy dla ka;dego z nas.
Dusza 1. Tak, aniele.
Anio;. Postarajcie si; nie zgubi; na skrzy;owaniu swoich pragnie;. Zawsze pami;tajcie si;, sk;d pochodzicie i co jest naprawd; wa;ne.
Dusza 2. Uwa;a; na swoje sumienie, aby serce nie sta;o si; czarne, jak smo;a.
Anio; kiwa g;ow; na znak, ;e zosta; prawid;owo zrozumiany.
Dusza 3. I nie zapomni; o pu;apkach ludzkich wad, kt;rych jest tak wiele w ;yciu.
Anio;. Wszystko tak.

Pauza.

Anio;. Niech zacznie si; nowe ;ycie.

grzmot

K O N I E C wyst;pu.


Рецензии