Кхетабой оаша г1алг1ай мотт? мустафа ганижев

КХЕТАБОЙ ОАША Г1АЛГ1АЙ МОТТ?      Мустафа Ганижев

Саги уйлаш форда т1а ювлаш 1амихка,
Лаьтта т1а баьцилг доалаш хьийкха,
Михо лерги н1анашта шок йийтта,
Дади-воша каша 1азапа духьалийтта,
Валар бургаца мо м1арга бийтта,
Сатби шинел ювхаш села хьалсийттта.                …
Цига ий т1а лаьтта воаг1а со – оалар цо,
Урам болча, п1ег1а т1 лаьтта веча арар.
Бегбеш, дийцар дагаухаш, велакъежаш.
Цхьа саготавоацаш додар Т1ури вахар.                …
Дийнавала са х1ейт хилда хьона, цхьа Бозе хургйолаш.
Ер дунен т1ар вахар ц1ера оардам ба хьона – тешалахь!
Шерача рунжах зелуш, волалелахь майрра ког боаккхаш..!
Гучадоалаш цу лардах, юххера хьайолалуш лаьг1о лоажот дола потар.
Сий ца дожийта, тедалахь маллаг1а гучадоала ц1увра, хьайха дог ца кхордадайташ!
Т1аккха сагота хала везац хьа са вунг, мела вугий а йовмал.
Къонах хиннав аргда хьог1а, ца лехара лай гешташ, майрра борз хилар я хьона сийле.          …
Седкъа коача хуле, атта бодаш а хуле наькъа нийссаванав хьо.
Ше низ хилара, куррал йовзаш, доккхаг1чо дуъ саькха, шийгахьа торо хилара.
Цхьа ха йоаг1а сагага, шийга доацар цхьанега долаш, торо я оалаш наха, т1аккха цох къердар (къердат) хул.
Сийленца хьалсувсаш, баьхкар г1аьрхой дагадоацаш, миска мел вар овхьаш-вовхьаш.

Лехь лечкъа кувра мо, бизза тийшабболх хилар тха ц1енна, цу лоалахошкар гучабувлаш.
Дадий йоалайир ший вунга базар т1ар хоза бакъилг, хьажа юкъе чухьар даг1аш, качча лагапилг а уллаш.
Харцо йолча хурба нах, туро довдеш, шоашкар кхелеш, ийшачох ц1ет доаккхаш, цунга мела хинна х1ама д1ахьож, цу харцонах туржа1 хулаш.
Бакъда, 1а чохь кхаьлле, ма1ала са деле, г1отташ к1ант ший меттера, ше волга д1ахайта.
Х1аьта к1алвисар улар, тархо аьчача мо, юххе-юстара улар кий аьлий нор йилла. Вацар доглаза саг къонача аьлах – корта цун пхьара кача, тоссаргбар, Шовхал кача тоссаш из. Яг1аргъя  к1анта ц1ена тховна ана, узам бу тарк хина.

Каьла волча мара, дехац ц1олаш ара, ший ийрчаг1а кхы сетал, отхал яцар кхы д1агойта.
Низаг1а к1анти ял-чу боахаш, лаьла ц1аста мехкадеш, совг1а гурашкаш лаьттар лехьадеш, яр цуна керахь нач1ас, цхьа ший тайпар хьаж етталуш. Х1аьта хинача фело юхера д1атоташ.
Шовхал вар ший мотт хьаьха болаш, дар цун т1ехьар оарц мерза, кхы а йоарх1е бар уж.
Шийга хиннача кхоарама наха гучабоалаш, б1еха дешаш а сувсаш.
Тоххал вале ма1а, са долаш, доахкаш шийгахьа синой канаш.
Мела моцал михзръяьле а, ца вусаш к1ала, г1аьрхой то1абе вар Шовхал лаьрх1е.. Ше лаббашха кхаьчаволаш, хади-лади а волаш, астаг1чун дола эскара духьал отта. Из вар бедарий-к1уж бег1а кий а тулаш, бокъонца вола г1алг1ай к1ант.
....                20. 10. 2023 ш.


Рецензии