Для вс х

«Індуїзм для бідних». Саме так охарактеризував мій старий друг роман Роджера Желязни «Володар Світла» в одній з наших безкінечних розмов. Ну так, друже, влучно, нічого не скажеш, респект. Маємо загибель Землі, бідняків-індусів, що прилітають колонізувати безіменну планету, та екіпаж космічного корабля, людей, озброєних знаннями, здатними підкорювати світи. Йде довга боротьба прибульців з місцевими формами життя, результатом якої стає створення нового суспільства. Просунуті члени екіпажу правлять у якості індуїстських богів, усі інші покірно їм служать. Реінкарнація є частиною повсякденності, свідомість у будь-який момент можна перенести в інше тіло. Працює принцип карми: ті, хто догоджають богам, мають шанс у наступному втіленні отримати молодшу та гарнішу плоть, на решту чекає доля бродячого собаки або мавпи. Акселерізм, прагнення розвивати простих людей, ділитись з ними знаннями та технічними винаходами, жорстоко придушується. Є Сем, той самий Володар Світла, що, подібно до Будди Гаутами, кидає виклик фальшивим богам. Його ціль – звільнити людину від страху, дати їй можливість самостійно обирати власну долю. Є також Нірріти Чорний, божество руйнування, насправді християнин-фундаменталіст. Він бажає знищити правлячу верхівку та об’єднати вцілілих під знаменами своєї релігії. Є класний сюжет, соковита мова, гумор у потрібній кількості, епічні битви, перемога розуму, журба та скорбота, адже перемога – це вінець війни. Але я думаю не про це. Як і зазвичай, думки мої займає віра. Не церква, що століттями висмоктувала з людей останнє та влаштовувала бійню за бійнею. Не релігійні схеми, де тебе кидають у сповнений протиріч світ, годують пластмасовими догмами та вимагають, щоб за кілька десятків років ти вирішив для себе питання вічності. Віра. Її потребують бідні, бо у цьому житті їм нема на що розраховувати. Вона необхідна багатим, адже заможні помирають у самотності, як і всі інші. Навіть боги не є вічними та страждають від сумнівів, заздрощів та нерозділеного кохання. Тому вибачай, чуваче, але мій індуїзм – це індуїзм для всіх.


Рецензии