Раннемиоценовые хищные Актау ЮВ Казахстана

   Kordikova, E.G. et cetera. 2000*.
Early Miocene Carnivora of Aktau Mountains, South Eastern Kazakhstan. - Palaeontologische Zeitschrift, volume 74, 1/2: 195-204.
   Elena G. Kordikova, Elmar P. J. Heizmann & Alexander V. Mavrin. 2000.
Early Miocene Carnivora of Aktau Mountains, South Eastern Kazakhstan. - Palaeontologische Zeitschrift, volume 74, 1/2: 195-204.

https://doi.org/10.1007/BF02987961
PDF file на избе-читальне

https://link.springer.com/article/10.1007/BF02987961

Abstract
New material is described of Aktaucyon brachifacialis n. gen., n. sp. (Amphicyonidae, Daphoeninae), Phoberocyon (Cinctocyon n. subgen.) akhmetievi n. sp. (Ursidae, Hemicyoninae), and Mustelidae indet. from the lower Miocene deposits of the middle Member of the Chul’adyr Formation in the Aktau Mountains, Ili Basin, SE Kazakhstan. Daphoenine remnants are reported from Asia for the first time. They are assigned to the new tribe Aktaucyonini, which are middle to large-sized amphicyonids with a shortened facial region; a reduced P/1; enlarged upper canines; an enlarged P4/ with a welldeveloped protocone, paracone and parastyle blade; enlarged M1/ and M2/, which have conical protocones, symmetrical talons, and reduced hypoconules; and an M2/ that is transversely widened with a greatly reduced metacone. The phoberocyonine described here is the first reported from Kazakhstan and for the whole western part of Central Asia. The composition of the carnivore fauna resembles that from Shanwang, eastern China (MN 4–5).

Kurzfassung
Aus den untermiozaenen Ablagerungen des mittleren Abschnitts der Chul’adyr — Formation in den Aktau-Bergen, Ili-Becken, SE-Kasachstan werden neue Funde von Aktaucyon brachifacialis n. gen., n. sp. (Amphicyonidae, Daphoeninae), Phoberocyon (Cinctocyon n. subgen.) akhmetievi n. sp. (Ursidae, Hemicyoninae) und Mustelidae indet. beschrieben. Der erstmalige Nachweis von Daphoeninae aus Asien wird diskutiert. Die hierher gehoerenden Reste werden dem neuen Tribus Aktaucyonini zugeordnet, in dem mittelbis grosswuechsige Amphicyoniden mit verkuerzter Facialregion, reduziertem P/l, vergroessertem C sup., P4/ und M sup. vereinigt werden. Am P4/ sind Protoconus, Paraconus und Parastyl-Schneide gut entwickelt; die M sup. haben einen kegelfoermigen Protoconus, ein symmetrisches Talon und einen reduzierten Hypoconulus; beim transversal gedehnten M2/ sind Metaconus und Hypoconulus reduziert. Der Phoberocyoniden-Fund ist ein Erstnachweis sowohl fuer Kasachstan wie fuer den ganzen westlichen Teil Zentral-Asiens. Die Zusammensetzung der Carnivorenfauna aehnelt derjenigen von Shanwang in Ost-China (MN 4–5).

* Kordikova, E.G, Heizmann, E.P.J. & Marvin, A.V. 2000.
Early Miocene Carnivora of Aktau Mountains, South Eastern Kazakhstan. - Palaeontologische Zeitschrift, volume 74, 1/2: 195-204.


Рецензии