Раннемиоценовые грызуны Актау ЮВ Казахстана

      Kordikova, E.G. & Bruijn, de, H. 2001. Early Miocene rodents from the Aktau Mountains (South-Eastern Kazakhstan). - Senckenbergiana lethaea, 81, 2: 391-405.
     Elena G. Kordikova & Hans de Bruijn, 2001. Untermiozaene Rodentia vom Aktau-Gebirge (Suedost-Kazakhstan). - Senckenbergiana lethaea, 81, 2: 391-405.

https://link.springer.com/article/10.1007/BF03042791

https://doi.org/10.1007/BF03042791

Abstract
The rodent assemblage from the Middle Members of the Chul’adyr Formation contains seven species that belong to six (sub)families. The dominant Cricetidae are represented by a new genus and species: Aktaumys dzhungaricus and by a new species of Karydomys: K. dzerzhinskii. Each of the other rodent species: ?Sinosminthus gen. et sp. indet., Sayimys aff.obliquidens, Asiacastor aff.baschanovi and Tachyoryctoidinae gen. A, sp. 1, is represented by a few cheek teeth only (altogether 8% of the specimens). The composition of the assemblage resembles Oligo-Miocene material from Anatolia, but the closest relatives of most of the species are found in Central Asia.

The stage of evolution of Karydomys dzerzhinskii, Sayimys aff.obliquidens and the tachyoryctoidine suggests an Early Miocene (MN4 rather than MN3) age for the assemblage.

Kurzfassung
Die mittleren Anteile der Chul’adyr Formation enthalten sieben Arten von Nagetieren, die sechs (Sub-)Familien angehoeren. Der am haeufigsten belegte Cricetide dieser Fauna wird einer neuen Gattung und einer neuen Art, Aktaumys dzhungaricus, und einer neuen Art, Karydomys dzerzhinskii, zugeordnet. Die anderen Nagetier-Taxa, ?Sinosminthus gen. et sp. indet., Sayimys aff.obliquidens, Asiacastor aff.baschanovi und Tachyoryctoidinae gen. A, sp. 1, sind jeweils nur durch wenige Einzelzaehne nachgewiesen (insgesamt 8% der gesamten Nagetier-Fauna). Die Zusammensetzung der Nagetier-Fauna stimmt mit den Faunen des Oligo-Miozaens Anatoliens zwar gut ;berein, naehere Verwandte eines Grossteils der Arten finden sich jedoch in Zentralasien.

Aufgrund der Evolutionsniveaus der Taxa Karydomys dzerzhinskii, Sayimys aff.obliquidens und tachyoryctoidine laesst sich die Fauna biostratigraphisch am ehesten ins Untermiozaen (eher MN4 als MN3) einstufen.


Рецензии