Адамаш в1шкаоаза хьашташ мустафа ганижев

              АДАМАШ В1ШКАОАЗА ХЬАШТАШ      Мустафа Ганижев
            /интересы объединяющие людей/

      Дукхабола наха уйлаеш хургъяц мела ма1андоаг1ш (значимый) да ший хана халонаш ювлаш хилара сага вахаргахьа. Цу тайпара халарче (состоя-ние) хулаш, из ха-зама хьакъоастаь ца хилара, сага ди д1адолалуш биъ пена юкъе вижаулачар из 1уйрена хьаг1отташ, х1аьта уйлаш д1айовш дук-хача х1амашта юкъе, дукаяраш уж х1амаш ца эшача.

     Иштта долче, керда ди хьадоаг1аш мо зама хьайоаг1аш сага вахара йоакхо е доаг1аш, цхьацца бола белхаш е г1улакаш т1ехьа дергда аларца, наха кхетадеш ца хилара, мела маьхе хила цар кхоана дергда оалар. Т1е-хьа кхел хилар цох хьадоалаш саги вахара халонаш йоаг1аш.

     Судо хьакхайкадаь дош долаш мо, цага цун дош дувцилага ца ховш кхе-ло. Цунах гучадоалаш цхьана наьха дакъа, уж белара ц1абахкара е ц1аг1-ара аьхке даче водаш мо, массккх хула сага вахаре лела везаш. Уж нах шоай белхашка е г1улкхашка д1-х1а бовлаш мо, кийчалуш хул уж кердача ханаца, шоашка хиннача планел совг1а халонаш кхоачаш. Цо хьагойта керда ха хулилга, цуна догадоацараш духьалдахкара.

     Ц1аг1ара араваьна д1а-х1а валар мегаш лерх1амах. Кхы а ма1анге ху-лаш саги чухьа кийчал вахара хувцамаш дахкаргахьа. Дукха йолча хана ди-ка йола хана нах баха мегаш кхерамца. Адамаш 1омадаьраш (привычки) ч1оаг1а ма хули. Кертера 1омадаьраш хъул цхьанега кхоачаш е дар дувц-аш, г1еттара хьашт-терко (интерес) хилар х1ара саги в1аши хотабала. Ци-га х1ара саго к1алхьарваьнна д1авахийтац ший хьашт хулар бувзам лоата-бе духьа, цу шоай кертачу лелача уйлаех.

      Даар е малар кийчаде хул саг ший ц1аг1а цхьа хинна а, юа х1ама кий-чаяр хилчахьа кхоачам хулаш. Х1аьта дукха яа х1ама кийчае догдоаг1аш хилац, иштта шийна цхьанена даар к1езига кийчадеш, ше д1аамарца. Нах цхьана болача хана дукха къамаьлаш деш дара-малара, саго яьар кхоачам хилара. Саг виза ваьча, кхыйола уйлаш саг д1алоацаш. Из хулаш х1ама ма дий, нах бахача!

      Дааро- маларо адамаш в1ашкаоазаш хул, цар хьашташ (интересы) д1атаралуш хилара, хоалуш (ощущают) цхъьан юкъарлен шоаш хилара.
Х1анзар замах кхы керда вахар дакъа хьадоаладе хилац адама, цу ийда-мо (отношение) кхоачамбарца адамашта кхотадана хила.

      Х1аьта фу хургда хувца даар-маларах хулача вахаро?

      В1алла из вахар хувцалургдолаш далее, из хувцаргда наьхахоалурах (чувства). Нах д1а1амаш шоай хоалурех кхета, дезар-эшар довза, наха тоамбеш цхьане шолаг1чо. Цу хьала адамашка кхоачаш цхьацца болх-барга, пайда хулаш, юкъе дега-буам боацаш ца теша, геттара ц1ана е сийрда уйлаш йоаг1аш шоай хоаламах (ощущениях).

      Хьажал, дукха адамаш дувцаргдар хургда уйлаеш шоай вахар дика д1адахарца, халонаш йоацаш. Цунца хувцалургъя цар оамал хилар, дика нигат шоашца хилара. Шоай вахара раьза хиначар илли лакха е халха бовла хьожаш хул, ца1 шоллаг1чо гонахьен тоамбеш. Адама шоайла кхе-та хьал юкъедоалаш. Т1аккха наха кхетадеш дика ханаш хьакхаьчалга, дикангахьа вахар хувцалуш хилара. Цу халарчена (состоянию) раьза хил-ара наьха мо ч1оаг1а т1ера хургда адам шоай Юкъарле (общество) кхы а дег1айоалае. Цар шоайла г1о-новкъастал дергда, наха шоашта хоадалара шоай бакъахьар вахар, т1аккха ца унаг1ац1ено а тоалуш, шоашка кхаьчар дунен ялсмале хетара. Цига хьакхоачаргда адамаш шоаш в1ашкаоазара хула хьашташ.

....                03, 04.  2024 ш.


Рецензии