АС

     2017 рік. Ми з ним розмовляли, - за два місяці до його смерті в Єрусалимі (я перекладав з української його книгу) Він жартував, підколював мене, але ...дозволив. Потім ми листувалися, він розказував про рідний Могилів-Подільський і дав кілька віршів. Один - невідомий.
      
Стерёг границу быстрый Днестр.
И был для детворы отрада
Военный духовой оркестр
В саду вблизи погранотряда. 
               
…Всего два такта – барабан
В потоке музыки отличной.
Вдруг боль в рубцах заживших ран
Вплетается в концерт скрипичный.

И вспоминается не Днестр.
Не мяса след в курсантском плове,
Не сад, не духовой оркестр,
А взрывы и потоки крови.

    Він з України. Родом з Могилева-Подільського.
     Іон Лазаревич Деген. Його короткі військові вірші врізаються в душу відразу і назавжди - їх не треба вчити, вони самі собою запам'ятовуються.
     Зачепив рядок в російській версії Вікіпедії, де Дегена назвали «російським, радянським і ізраїльським поетом».
     Якось незатишно стало: і тут вкрали, привласнили чужу славу, бо уродженець українського Могилева-Подільського Деген аж ніяк не міг бути російським, - єврейським поетом у укладачів язик не повернувся - ось і з'явилося нейтральне - «ізраїльський»
     Тим часом, про Дегена писали завжди - багато і з подивом. Він був гідний цього подиву і захоплення, починаючи з того самого дня, коли шістнадцятирічним школярем пішов на фронт, став танкістом і два рази був представлений до звання Героя, але так і не отримав.
     Давайте ж згадаємо, разом з тими, хто його цінував, любив і про нього розповідав, деякі епізоди життя цієї дивовижної людини - юного танкіста-аса, який після війни вивчився на лікаря, та якого! Іон Деген став одним з кращих, і не тільки в Україні, ортопедом-травматологом, доктором медичних наук, професором-лікарем...
     Кілька фактів з життя Іона Дегена.
     Був людиною з дуже твердим і волелюбним характером. Він увійшов до переліку 100 найбільш видатних танкістів Другої світової війни, зайнявши 41-й рядок цього незвичайного рейтингу. Будучи командиром танка середнього класу, знищував важкі танки - «Пантери» і «Тигри». Всього екіпаж Дегена знищив 12 німецьких танків і 4 самохідні гармати.
     Після війни закінчив Чернівецький медінститут, працював лікарем-травматологом і ортопедом, багато оперував, хоча змушений був не використовувати великий палець правої руки, так як не міг фізично, через поранення. Дегеном розроблена унікальна методика хірургії, написані понад 90 наукових статей. У 1959 році він вперше провів оперативне приживлення відірваного передпліччя.
     Під час перельотів на літаках у Дегена завжди були невеликі затримки при проходженні контролю: він «дзвенів».
 Потім з'ясовувалося, що дзвенять в тілі осколки, що залишилися - Деген був чотири рази поранений, і з виявлених двох десятків уламків витягти вдалося не все - небезпечно ...
     У 1977 році Деген з сім'єю поїхав в Ізраїль. Це була так звана «перша хвиля» - до тих, хто виїжджають, ставилися вооже і з ненавистю. Їх таврували і розривали з ними зв'язки. Але з Деген - таємно! - приходив прощатися з людьми, яким врятував життя, дав радість руху, повернув свободу бути здоровим. В Ізраїлі теж працював лікарем.
Ізраїль став для Дегена країною, в якій він знайшов спокій. Він вважав, що живе в єдиній, вільної від фашизму країні. І там він став віруючою людиною. Колишній переконаний комуніст, він, нарешті, зрозумів, що всі ці «ізми» - тільки маніпуляція свідомістю. Але від минулого свого не відрікався ніколи.
     Відомий поет і письменник. Вірші почав писати ще в шкільні роки і, особливо, на фронті. Автор книг «З дому  рабства», «Портрети вчителів», «Іммануїл Великовский», «Голограми», «Війна ніколи не закінчується» та інших.
     Він був чудовим військовим поетом. Його вірші - як щоденники, в яких правда війни. А вона не була красивою - то правда. Тому його недолюблювали в Спілці письменників і не любили слухати його вірші. І тільки фронтовики.
     Найулюбленішим віршем Іона Дегена було зовсім не те, яке цитують зараз всюди, а ось це - маленьке і просте:

 «Воздух вздрогнул.
  Выстрел.
  Дым.
 На старых деревьях
 обрублены сучья.
 А я еще жив.
 А я невредим.
Случай?»

     На війні він завжди дивувався тому, що ще живий. Мабуть, йому на роду було написано залишитися жити, щоб потім врятувати тисячі людей, написати свої вірші і книги і прожити щасливе життя щасливої сімейної людини.
     І він це зробив.

     Унікальне явище Унікальна людина унікальної долі, потужна, яскрава, талановита! Легендарний танкіст Другої світової.
        Останній поет великої війни!
     Після дев'ятого класу був 16-річним підлітком, а вийшов танкістом-асом, став видатним лікарем-хірургом, доктором медичних наук.  Особистість! Штучна людина. Гордість наша!
     Схиляюся! Кажу як корінний могилівчанин. Готовий поклонитися в пояс. Якби таких побільше, можна було б пишатися своєю національністю і своїм містом. 
     Іон Лазаревич Деген.
     Меморіальну дошку, - як мінімум. Краще вулицю назвати. Це було б правильно і чесно. Думайте, краєзнавці!


Рецензии