1968

Отрывок из начальных глав к книге "Харьковские типажи"

1968-й рік, до речі, високосний, справедливо вважають одним із самих божевільних і складних в історії 20-го століття.

Апогей В'єтнамської війни: Тетський наступ В'єткокгу північного В'єтнаму, битви за  Хюе та Ке- Сан.

В Сполучених штатах Америки вбивство Мартіна Лютера Кінга, расові заворушення, антивоєнні виступи, вбивство Роберта Кеннеді( молодшого) брата президента і вибори, які поклали край довготривалій епосі домінування демократів.

У Франції, той самий рік, студентська революція, що призвела до масових заворушень, отставки президента Шарля де Голя і кінця епохи "голізму".

У Великій Британії протести у Белфасті і Дері, з яких почався довготривалий конфлікт в Північній Ірландії.

Черговий спалах напруження між СРСР і НАТО, через так званий Борисоглібський(Скольтфосен) інцендент на Норвезькому кордоні.

Державний переворот в Іраку, в результаті якого владу захопила партія Баас і правила аж до падіння режиму Саддама Хусейна.

Військові перевороти в Перу, Панамі, Малі.

"Празька весна"- відносно короткий період лібералізації Чехословаччини, який завершився введенням військ Радянського Союза та його сателітів. Ганебна військова операція під назвою "Дунай", яка призвела до швидкої окупації країни і кривавої перемоги Кремля.

У цей самий рік, татусь із мамою вирішили народити мене.


25 мая 2024, Харьков, 822 дня войны


Рецензии