Kummaline m ng

Hea eestlasest lugeja!
     Vene server ei saa kahjuks neid ta"hti, millel on ta"pid v6i laine peal, 6igesti kujutada. Nende asemel on tekstis kas semikoolon v6i x v6i veel mingi muu symbol. Olen pyydnud neid ykshaaval asendada arusaadavate symbolitega, aga neid on nii metsikult palju, et igal pool seda siiski teinud pole.
   Palun vabandust, et lugemine pole siin eriti mugav.
                Helju Rebane


 

KUMMALINE MA"NG


      6htuti ma"ngisime puhkekodus malet.
      Yhel 6htul, kui palmide siluetid puhkekodu fuajee k6rge klaasseina taga sulasid juba pimedusega yhte ja ma"ngijad hakkasid laiali minema, k6netas mind keegi v66ras mees. Ta oli umbes neljakymneaastane, meeldiva va"limusega. Mis aga ha"iris, oli tema rahutu, a"rev pilk.
      Mees palus, et teeksin temaga yhe partii.
      Panime malendid paika. Ootasin tema esimest ka"iku, kuid ta ja"i a"kki ainiti enda ette vahtima, nagu mind polekski seal.
      - Palun alustage! - ytlesin kannatamatult.
Ta v6patas lahti oma m6tetest ning s6nas:
- 6igus, valged on ju minul...Vabandust.
Kuigi ta m6tles pikalt enne igat ka"iku,  tegi ta peagi ja"meda vea ning kaotas.
       Na"hes, et kavatsen lahkuda, hakkas ta kiirustades seletama:
- Palun oodake... kuulake mind a"ra! Ma ei lootnudki v6ita. Teie olete ju siin k6ige k6vem ka"si. Aga... kas te ka siis v6idate, kui ma"ngureeglid a"ra muuta? Kui enne iga ka"iku visata ta"ringut ja ka"ib see, kellel tuli suurem arv? Et ka juhus saaks kaasa lyya.
Ning ta v6luski pyksitaskust lagedale kaks ta"ringut.
- Aga siis saab ju igayks teha mitu ka"iku ja"rjest, - ytlesin, malelaua tagant pysti t6ustes ja m6ista andes, et aitab naljast, mina seda jama kuulata ei soovi:
- Annad tuld vastase kuningale ja kui ja"rgmine ka"ik on ta"nu ta"ringule samuti sinu teha, tema eest a"ra minna ei saa, ongi lool l6pp...
- Olen sellega arvestanud. Et seda ei juhtuks, niipea kui kuningas satub tule alla, la"heb ka"igu 6igus rynnatavale yle, - vaidles tema vastu.
- M6ttetus.
- Oh ei,te eksite! Just nii omandab ma"ng sygavama m6tte. Ma ei ole hull, - lisas ta, ilmselt minu m6tteid lugedes. – Kas proovime?
- Homme.
      Aga temast polnud sugugi lihtne lahti saada. Ta lausa n6udis, et ma"ngiksin temaga.
      Andsin ja"rele. Hulludega ei vaielda.
      Valisin Sitsiilia avangu. Kuigi on imelik sellest ra"a"kida, sest 6ige ruttu tekkis positsioon, millel polnud selle avanguga midagi pistmist. Algul mul vedas, kuid siis sai ta v6imaluse teha neli ka"iku ja"rjest ning ma kaotasin.
     Harilikult m6tlen ma kolm - neli ka"iku ette, kuid n;;d oli m;ngul kaootiline iseloom ja oli raske mingit plaani valida. Oleks la"inud vaja arvutit.
      Mind ha"mmastas, et see, t;iesti teenimatu v6it, viis mu partneri nii suurde vaimustusse.
- Kas n;gite? – r;;mustas ta. – Оlete minust tunduvalt ;le, aga ;nn naeratas mulle ja teil on lips l;bi!
Olukorra absurdsusele vaatamata riivasid need s;nad mind ometi. Kas siis t;esti juhus v;rdsustab tugeva ja n;rga? Nii k;ll ei tohiks olla! Pakkusin n;;d juba ise, et teeme veel ;he m;ngu. Tal vedas t;esti. Ta v;itis taas.
J;rsku taipasin, mis v;hendaks vastase v;iduv;imalusi. Tuleb pidevalt arvestada seda, et j;rgmised kolm- neli k;iku teeb vastane. M;ng muutub ebahuvitavaks. K;ige t;htsam on  hoida oma kuningat tule alla sattumast, et k;ik ei l;heks ;le vastase k;tte. Kuna tegemist on vaid t;en;osustega, siis selline taktika saab edukas olla vaid suurema arvu partiide korral.
Tahtsin oma oletust kontrollida. L;ksin hasarti. Tegin talle ettepaneku m;ngida kaksk;mmend partiid j;rjest. K;sisin, milline ;lekaal veenaks teda vastase ;leolekus.
- Viisteist - viis, piisaks k;ll, - arvas ta.
Meie mat; l;ppes p;rast kesk;;d. V;itsin kaksteist partiid, kaotasin kolm ja kaks m;ngisime viiki.
V;idur;;m ei lasknud mul tema l;;dud olekust v;ljagi teha.
Liftiga oma korrusele s;ites arutasin, milliseid nippe v;iks selles m;nguvariandis veel kasutusele v;tta. Tema aga oli vait.
-  Kust k;ll tuli m;te malem;ngu niimoodi muuta? – k;sisin.
- Olen v;ga palju elu ;le m;tisklenud, - vastas tema ja ohkas
raskesti.
- Ah soo... nii et  -  midagi elu mudeli sarnast?
- Just. Kuid kuni t;naseni arvasin, et vedamine, hea juhus annab n;rgemale v;imaluse tugevamast jagu saada...
- Noh, yhe partii v6idab ta kyll, aga tervet mat;i ei ealeski...
- Ma poleks pidanud teiega m;ngima, - s6nas ta va"ga vaikselt.
- Oh, kas maksab seda nii v;ga sydamesse v;tta, - lohutasin. - See on ju ainult ma"ng.
         Kui lift oli ;heksandal korrusel peatunud, l;ks ta v;lja, ilma et oleks minuga h;vasti j;tnud.
        Ikka veel v6imalike ma"nguvariantide peale m6eldes, astusin hotellituppa. Avatud r6duuksest hoovas tuppa l6unamaa o"o" sametist 6hku.    
       Astusin r6dule. Ta"hed va"relesid augustikuu synkmustas taevalaotuses. Tsikaadid siristasid nagu po"o"rased. M6tlesin: milline n6iduslik o"o"! Selline o"o", mil elujanu lausa lummab sind.

          ... Hommikuso"o"gilauas kysis mu lauanaaber:
      "Kas olete juba kuulnud? U"ks mees hyppas siin yheksandalt korruselt aknast alla ennast surnuks! Jube lugu. Muide... Ta ka"is 6htuti maletajaid kiibitsemas. Ja"ttis mulle kohe kuidagi imeliku mulje. Ta seletas v6hiv66rastele, et naine olevat hiljuti ta maha ja"tnud. Оlevat armunud kellessegi «hiilgavasse, edukasse mehesse» - nii ta ytles. Kuid ta lootis naist tagasi v6ita. Muudkui korrutas: mul kindlasti veel veab...peab vedama."
          

    


    


Рецензии
На это произведение написано 6 рецензий, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.