Думки про природу через комах

Шестиноге довкілля
До читача

Людина не часто замислюється над тим, що природно оточує її, створюючи сприятливе для життя середовище. Лише факти безпосереднього негативного впливу викликають її реакцію, але на жаль, не завжди адекватну.

Жити на Землі, не вступаючи у протиріччя з її природою – Велика Наука.

Відлуння нашого зухвало-недбалого нехтування законами планетарного життя повертаються до нас ерозіями ґрунтів, нестачею питної води, продуктів харчування, невиліковними хворобами, землетрусами, тайфунами, цунамі, безліччю інших несприятливих факторів, яки ми, через свою безпечність, неспроможні пов’язати зі власною поведінкою.

Ми нагадуємо хворого, що збиває температуру замість того, щоби лікувати пропасницю, яка ту температуру викликає.

Боротьба з наслідками – марна витрата часу i зусиль. Треба ліквідовувати причини. На жаль Homo sapiens - людина розумна – вклала більше здобутків свого розуму у віддалення від природи Землі, ніж у наближення до неї.

Навіть біологічно спрямовані науки, що їх розвивало людство, оцінювали компоненти природи з точки зору корисних, шкідливих та індиферентних, ігноруючи, що це складники однієї системи, яки живлять і підтримують одне одного, стабілізуючи життєве середовище планети. Саме дивне, що відбувалося це також і за часів, коли вже були розроблені підвалини екології, біоценології та інших наук, що вивчають оточуюче середовище, як єдину систему і продовжується зараз.

Земля – не колиска. Земля – терези Життя.

Постійна динамічна рівновага – його головний принцип.

Зі зменшенням кількості рослин і тварин, скороченням обсягів життєвого середовища, зменшується і кількість компонентів, що вступають у цю рівновагу, підстраховуючи її.

Зменшується кількість та довжина ланцюгів безперервного руху перетворень речовини та енергії і тим самим запас життєздатності системи в цілому.

В останні десятиріччя з’явилось чимало праць з цієї тематики. Але у практиці життя ми, як i раніше, вбиваємо тисячі, сотні тисяч живих істот, порушуючи рівновагу земного буття та підриваючи підвалини власного існування.

В книзі, що ми пропонуємо Вашій увазі, люб’язний Читачу, ми маємо намір ознайомити Вас, у загальному, з однією ланкою рівноваги ланцюгів життя – представниками класу комах. l якщо комусь, після того як він прочитає цю книгу, захочеться пильніше вдивитись у навколишній світ, будемо вважати, що не марно трудилися над нею.


Комахи? То ті дрібнесенькі?

Так. У порівнянні з розмірами людини, переважна більшість нині існуючих комах своїми розмірами не вражають. Але їх різноманіття i кількість насправді фантастичні. Книжки пишуть, що вченими світу описані 1,5 млн. видів тварин і що один мільйон видів складають комахи i тільки 0,5 мільйонна – всі інші тварини: i хребетні i безхребетні загалом.

Та, будь ласка, мій допитливий Читач, не питайте мене, скільки видів комах проживає на Земній кулі. На жаль, я цього не знаю.

- Але ж «Книжки пишуть, що вченими світу описані 1,5 млн. тварин і що один мільйон видів складають комахи». – Закинете Ви мені.

- Так, у книжках пишуть це, але пишуть вже майже сторіччя. А якщо ми полистаємо наукові журнали, то побачимо, що щорічно вчені описують десятки нових видів. І тоді стає зрозумілим, що насправді число навіть описаних видів комах невідоме. А скільки видів комах лишається ще не описаними? Хто ж то може знати.

Читати далі:

http://lybov.ucoz.ru


Рецензии