Глава -2- Ночь Пурима
Послезавтра, он начинает лечение. Xочу быть с ним.
Я вглядываюсь в ночное небо. Всё еще темно.
За окном в свете фонаря падает снег. Красиво.
Это - ночь Пурима.
Пусть бы мне приснилась моя внучка Робин.
В костюме Эстер она выглядит такой принцессой ,моя маленькая балерина...
В ее возрасте я был одета как снежинка, с короной на голове и танцевала вокруг зеленой новогодней ёлки с красной звездой на вершине.
Точно так же как снежинка, которая плавает сейчас в воздухе за моим окном.
Снег всегда создаёт мне особое настроение
Он как бы приносит с собой поток энергии с высших миров и начинает внутренний диалог с места выше меня и с той необьяснимой силой которая которая посылает нам его на землю.
Автобус в Кливленд уезжает рано утром. Много дел перед отьездом
Ночь Пурима....я помню мать освободилась с немцкого лагеря той ночью 1945.
Я помню этот день 1953 года .
Умер Сталин.
Mне тогда было семь лет.
В школе был официальный траур Чёрные банты на его портрете и плащущие учителя.
Возвращясь домой со школы я боялась что моя мама будет плакать тo же.
Но к моему удивлению она приветствовала меня с радостной улыбкой на лице.
Дома пахло только что испечёнными булочками с маком
Моя нянька радостно напевала свои польские песни.
Вечером друзья родителей собрались на чай
Они говорили и говорили
Судя от тону их голосов, я знала, что случилось что то экстраординарное.
I look out the window. It’s still dark.
The big snowflakes start to float in the air.
It’s Purim night.
I should have a different dream; I should dream about my sweet Robyn, about my princess, my ballerina, my Esther.
At her age, I was dressed as a snowflake, with a crown on my head and danced around the green tree with a red star on top. Just like that snowflake that is floating in the air right now.
Snow always puts me into a special mood, bringing special energy from the place above me and starting an internal dialogue with that overwhelming power that puts that snow on the Earth. Somehow the snow illuminates my spirit.
So many thoughts are on my mind this Purim night.
I’m worried about my father. The day after tomorrow, he is starting a new treatment. I want to be with him. The bus for Cleveland is leaving early in the morning. So many things have to be done before I leave.
Purim night… I remember my mother being liberated from the Germans that night.
I also remember this day in 1953 when Stalin died.
I was just seven.
In school there was official mourning including black bows on Stalin’s portrait and crying people.
On the way back home from school, I was afraid that my mom would be crying too. But to my surprise she greeted me with a joyful smile on her face, and there were freshly baked poppy seed buns in the breadbasket on the table. My nanny was joyously humming her Polish songs.
In the evening our neighbors came over for tea. They had a discussion in Yiddish, which meant that the children were not supposed to understand. Judging from the tone of their voices, I knew that something extraordinary had happened.
Свидетельство о публикации №210021300161