Мистический Львов Юлии Мельниковой

Божена ГОРОДНИЦЬКА
Газета "Високий Замок", м. Львів

Лев на піднятих лапах символізує Львів і Єрусалим...

Російська письменниця написала роман про Львів, жодного разу не відвідавши нашого міста

Російська письменниця Юлія Мельникова (на фото) у «Квартирі 35» презентувала роман «Львів» про містичне місто Лева останньої чверті XVII століття. Цікаво, що це перший візит авторки до міста, яке вона описувала, покладаючись лише на книжкові джерела, інтуїцію і фантазію… Роман писався впродовж двох років, а 70 відсотків фактів на сторінках – реальна історія.

- У мене виникла асоціація, що Львів – містичне місто, - зізнається Юлія Мельникова. - Чому? Можливо, вплинуло захоплення єврейською містикою, а, можливо, тому, що люблю історію. Одного разу мені наснився сон, начебто я прокинулася на єврейському цвинтарі, мене вдарила блискавка, і я побачила моторошну людину в зеленій чалмі. Це був реальний персонаж XVII століття, який був євреєм, згодом прийняв мусульманство - Шабтай Цві. Він мав неабиякий вплив на життя євреїв в Галіції, адже через його скандальний виступ виникла секта сабботіанства, яка, своєю чергою, породила хасидський рух.

Я задумалася, як поєднати історію Львова з постаттю Шабтая Цві. Спершу це видалося божевільною ідеєю, але, коли почала читати про це, з’ясувалося, що ця секта мала потужний вплив у Львові. Тут відбувалися страшні події, які стосувалися не лише євреїв, а й турків, татар, поляків. Справа дійшла до того, що знаменитому львівському діячеві Галятовському довелося видати книгу зі спростуванням факту існування секти і її вчення, в якому були заяви на кшталт такого, що кінця світу не буде…

- Згодом, коли я писала, мені неодноразово снився цей герой, - пригадує Юлія. - Просив мене написати про нього, інакше його історія втратиться. Казав, що зрозумів свою помилку, що він у пеклі, але насправді хотів миру, хотів зробити Львів духовною столицею, можливо, навіть другим Єрусалимом. Герби Львова і Єрусалима схожі, там також лев стоїть на піднятих лапах. Він вірив у гороскопи, і коли йому сказали, що його зірка вдруге зійде в місті під знаком лева, зрозумів, що йдеться про Львів. На той час його уже вигнали з Єрусалима, до якого він прийшов як месія.

За словами Юлії, роман починається з того, що до Львова приїздить брат Шабтая Цві, аби відімстити рабину Нехеміі Коену, і неочікувано закохується у католичку, польку пані Сабіну, яка до всього ще й заміжня, але її чоловік зник безвісти на війні. Натомість закінчення відбувається уже у наш час – рік 2004-й, коли у Львові відкривається вихід в інший світ... А також кажаном, який залітає у кватирку. Кажан – це двоякий символ: з одного боку – символ знань, з іншого – диявола, послідовника кабали, містики…

Наразі роман не опублікований у Росії, проте над перекладом українською мовою працює відома письменниця, лауреат Шевченківської премії, прозаїк Галина Пагутяк.

- Всі вважають мене містичною письменницею, тому немає нічого дивного, що ми знайшлися з Юлею на одному сайті, - розповіла Галина Пагутяк. - Згодом виявилося, що ми ще й «сестри по нещастю», бо я якраз дописувала роман про Кенігсберг, у якому не була, а вона вже написала про Львів, у якому теж ніколи не була. Коли я перечитала роман, зрозуміла, що у Росії він не буде кон’юнктурним, бо йдеться про галицьке місто, тоді й виникла ідея перекладу.

Зараз Юлія Мельникова пише роман «Артефакт», присвячений історії окультизму ХХ століття і загадкової постаті «радянського Анненербе» – професора Олександра Барченка, свого земляка.


Довідка «Леополіса»

Юлія Мельникова народилася в Орлі (Росія) 11 жовтня 1981 року. Пише з 5 років. Закінчила бібліотечно-інформаційний факультет Орловського державного інституту мистецтв і культури. Літературною діяльністю займається з 2004 року, співпрацювала поза штатом у газеті «Орловские новости», літературно-філософському журналі «Чётки». Авторка романів «Синє небо, жовте поле», «Лицарі Завіту», «Львів», повістей «Справа наліво», «Шляхтичі на Кавказі», оповідань і публіцистики, а також літературної критики («Будиночок в Армагеддоні», «Під покровом зміїного дерева»).

Постійна адреса статті - http://wz.lviv.ua/pages.php?ac=arch&atid=83251

***********
ДОВІДКА УГС
Газета «Високий Замок» виходить п'ять разів на тиждень. Розповсюджується по Україні та за рубежем. Загальнотижневий тираж - понад 600 тисяч примірників.

На фото: під час презентації роману Юлі Мельникової (друга зліва) у Львові.
Знімок Ірини Мадриги.


Рецензии
Ірино, а якій то номер газети? Хочу попросити сестру, щоб купила.

Олеся Янгол   28.05.2010 21:48     Заявить о нарушении
Де Юля, то вчора, за 27 травня, а з моїм інтерв"ю - за нині. Так на сайті дати зазаначені. Я сама ще газет не бачила. Завтра піду купувати. Їх до нас трохи з запізненням привозять.

Ирина Мадрига   28.05.2010 21:54   Заявить о нарушении
Цікаво, а у понеділок, ще не пізно буде? Сподіваюсь, що залишиться декілька екземплярів.

Олеся Янгол   28.05.2010 22:00   Заявить о нарушении
Гадаю, буде ще.

Ирина Мадрига   28.05.2010 22:08   Заявить о нарушении