Обязанности человека перед Творцом

                Обязанности человека перед Творцом.
                (Реплика философа энциклопедиста)


       Большое спасибо, что вы посещаете мою страничку в «прозеру». Мне нравятся ваши рассуждения и мысли под моими м...довыми рыданиями! Я с удовольствием посещаю ваши заумные царапки на бумаге и в цифре. Происходит не просто обмен идеями, но и складирование идей в сером веществе, дополняя очередной извилиной под черепушкой. Головной мозг не увеличивается от этого, но всё же, что-то там записывается. По крайней мере, мы так думаем до попадания в состояние деменции.
       Я тоже что-то пишу, как мне кажется, умное - http://proza.ru/2019/10/14/243 «Революция и созидание сознанием», и, многое другое. Сами посмотрите на моей страничке. Мне отвечают, оставляя свой кладезь умности. Слава Троице! Значит я не один такой... Это радует и огорчает? Нас мало в этом мире...
       Этот «кто-то» пишет про «Обязанности человека перед Творцом», а ему кто-то задаёт вопросы, потому что хочет понять всё про Бога, опираясь на «священную книгу», написанную самим Богом, «Библию».
       Вот люди! Пишут книги за Бога и пытаются продать свою писанину за рукопись Всевышнего! У нас столько «викариев» от Его имени, что определить - кто из них ближе к Нему невозможно... Откровения, сны, мифы, лозунги, истории... Это всё проявления человеческого воображения в попытке осознать свою реальность или иррациональность.
       У психически больных есть тоже видения, причём разговаривают они частенько с такими сущностями, что «мама не горюй» их представить в своём воображении. Если Бог всем управляет и создаёт программу, то мы в «компьютерной игре» и от нас ничего не зависит, а смерти есть суть цепь случайностей аватаров, попавших под «колёса случайности».
       То, что мы не знаем того, что будет после нашей смерти, создаёт иллюзию вечной жизни. Человеку страшно жить с мыслью, что после смерти нет иной жизни. Человеку вообще страшно жить до тех пор, пока он не придумает Бога или Ангела охранителя для себя. Человеку страшно жить, когда он становится взрослым и понимает, что смысла в жизни нет, если нет для него «предназначения»!
       Философия или Религиоведение вообще вредны, поскольку слишком много думающих приводит в умственное расстройство! Скорее всего, Человек предназначен познать окружающий его мир и себя в нём, чтобы научиться жить в условиях «природоподобности».
       Когда я начинаю думать о Боге и «Космосе» с другими планетами и сущностями - мне становится страшно, потому что я начинаю погружаться в свои страхи и фантазии. Лучше познавать физические законы вокруг себя и себя в них. Может я и глупый человек с тремя университетами и несколькими иностранными языками, исколесивший нашу планету по воде и по суше, но мне хочется открывать, изучать то, что я «ви жу на яву», а не «во сне - нави» ...
       Да, и кто сказал, что Библию написал Бог? А кто написал Евангелии (от разных Апостолов), Ветхий завет, Тору и остальную *фигню*? А почему я должен жить в рамках иудейской матрицы? Потому, что так пишутся законы управления социумом? А кто их пишет в парламентах и иных государственных органах? Бог что ли?
       Если я иногда и пишу что-то «высокопарное» о Божественном лишь только потому, что ничего в этом не понимаю, но гордыня заставляет выложить свои «три копейки» в копилку таких же придурков, как и я, думающих, что они уже что-то поняли в этом мире и готовы поделиться «сокровенными знаниями».
       Без обид. Хожу вот по ржавой цепи вокруг дуба и мурлыкаю всякую хрень на острове Буяне в царстве славного Салтана!
                Владмир Васильевич.

Man’s Duties Before the Creator
(A Reply from a Philosopher-Encyclopedist)

Thank you for gracing my humble page on Proza.ru with your presence. I am deeply moved by your thoughtful reflections beneath my melancholic musings. It brings me great joy to engage with your intricate scribblings—whether etched on paper or encoded in digital form. This exchange is not merely a passing of ideas; it is the deliberate stacking of thoughts within the labyrinthine folds of our minds, each new concept adding another convolution to the enigmatic machinery beneath our skulls. The brain, of course, does not physically expand from such intellectual indulgence, yet something is inscribed there—or so we believe, until the ravages of time and dementia cast doubt upon even that.

I, too, strive to pen what I imagine to be profound insights—works like Revolution and Creation Through Consciousness, among others. Feel free to peruse my page. Readers often respond, leaving behind their own treasures of wisdom. Glory be to the Trinity! It seems I am not alone in this pursuit. Yet, does this realization bring joy or sorrow? We are but a handful of seekers in a vast and indifferent world.

An anonymous thinker writes of Man’s Duties Before the Creator, while another, striving to grasp the totality of the divine, bombards him with questions—leaning heavily on that “sacred book” purportedly authored by the Almighty Himself, the Bible.

Ah, humanity! How boldly we write books in God’s name, only to peddle them as the holy scripture of the Most High! We have so many self-proclaimed “vicars” speaking on His behalf that it becomes impossible to discern which, if any, stand closest to Him. Revelations, dreams, myths, slogans, histories—these are but manifestations of human imagination, our ceaseless attempt to impose meaning upon either our reality or our own irrationality.

And yet, even the mentally unwell have their visions, often conversing with entities so bizarre that the sane dare not conjure them in thought. If God indeed orchestrates all and programs the course of existence, then we are but avatars in some cosmic simulation, powerless to alter our fate. Death, in this paradigm, is nothing more than a random collision—an unfortunate mishap in a game of chance.

Our ignorance of what lies beyond death sustains the illusion of eternal life. Man dreads the notion that no existence follows his demise. In truth, man fears life itself—until he conjures a God or Guardian Angel to shield him from its abyss. He fears life when he reaches adulthood and realizes that existence is void of inherent meaning—unless he invents his own purpose.

As Friedrich Nietzsche once wrote, “He who has a why to live can bear almost any how.” Yet, what happens when the “why” is stripped away? Philosophy and theology, when pursued to excess, become hazardous. Too many thinkers breed madness. Perhaps, then, humanity’s true purpose is not to seek divine meaning but to understand the world around it—to comprehend its place within nature’s intricate design and to learn how to live in harmony with the forces that shaped it.

Immanuel Kant, in his Critique of Practical Reason, remarked, “Two things fill the mind with ever new and increasing admiration and awe, the more often and steadily we reflect upon them: the starry heavens above me and the moral law within me.” Whenever I ponder God and the vast Cosmos, teeming with planets and unknown entities, a deep terror seizes me—for I find myself descending into the abyss of my own fears and fantasies. Far better, perhaps, to study the tangible laws that govern the universe and my fleeting place within them. Call me a fool, if you will, despite my three university degrees, my mastery of several languages, and my travels across land and sea. Yet I yearn to uncover, to explore, to grasp that which I see with waking eyes—not that which I merely dream of in a world of shadows and illusions.

And who, after all, declared that God Himself wrote the Bible? Who penned the Gospels (each attributed to a different Apostle), the Old Testament, the Torah, and all the rest of this sacred clutter? Why must I exist within the confines of a Judaic matrix—merely because all systems of social governance are written this way? And who drafts them, in parliaments and governmental halls? God, is it?

If, at times, I write of the Divine in grandiloquent terms, it is only because I understand nothing of it. Yet my pride compels me to toss my own “two cents” into the great treasury of fools—those who, like me, fancy themselves bearers of sacred knowledge, eager to share their so-called wisdom with the world.

No offense meant. Here I pace, bound in rusted chains, circling an ancient oak, humming nonsense upon the fabled isle of Buyan, within the kingdom of the great Tsar Saltan!

Vladmir Vasilievich


Рецензии