***

The story begins here…

1. У себя дома в Джакарте, столице далёкой Индонезии, жил Ваянг. Он любил носить яркие батиковые саронги, и был очень горд этим.

Wayang lived at home in Jakarta, the capital of wonderful Indonesia. Wayang really liked wearing sarong with beautiful batik ornaments.

2. Ваянг очень любил национальную кухню, особенно баксо, но не отказывался и от сате и тоге горенг.

Wayang also liked national cuisine, bakso was his favorite, but he frequently ate sate and toge goreng.

3. Но в один день его дом настигло несчастье - языка злого огоня Апи заполнили всю округу. Мощь огня была такой, что Ваянгу потребовалась помощь, чтобы ей противостоять.
One day a disaster happened to his home - a dangerous fire Api started to destroy all surrounding there. Wayang understood he needed help to resist Api.

4. Ваянг улетел искать поддержку. Но куда именно ему лететь он понятия не имел.

Wayang decided to fly to look for a help. But he had no idea where to fly to.

5. Вдруг в небе начался ураган, сильный ветер дул так, что Ваянг не смог сопротивляться и решил лететь за порывом ветра.

Suddenly, in the sky got stormy and blew wayang away. Wayang couldn’t resist the strength of wind and decided to follow the flow.

6. Открыв глаза, Ваянг увидел остров стоящих замков ярких, золотых и красно-зелёных.

When wayang opened his eyes, he saw and island of castles, which were very bright and colorful: golden, rend and green.

7. Ваянг приземлился у деревянной церквушки. Сел. От усталости и тоски по дому он почти заплакал.

Wayang landed near the wooden church. He was so tired and missed his home so much, so he was about to cry.

8. «Не грусти!» - сказала Матрешка. Они ещё не были знакомы, но увидев грустные глаза Ваянга, Матрешке очень хотелось его обнять, но у неё не было ручек…

“Don’t be sad!” - said Matryoshka. They didn’t know each other yet, but when she saw sad eyes of Wayang, she wanted to hug him, but she didn’t have arms…

Иллюстрации автора. 2022


Рецензии