Гилберт Кит Честертон. Афоризмы 1 - 10

1. The Bible tells us to love our neighbors, and also to love our enemies; probably because generally they are the same people.
      Библия учит любить ближнего, а заодно и врагов наших, просто потому, что это одни и те же люди.

2. The most incredible thing about miracles is that they happen.
    Чудеса всё-таки случаются — вот что самое удивительное.

3. Fairy tales do not tell children that dragons exist. Children already know that dragons exist. Fairy tales tell children the dragons can be killed.
     Сказки не открывают детям существование  драконов, дети итак об этом знают. Сказки учат, что драконов можно убить.

4. The whole modern world has divided itself into Conservatives and Progressives. The business of Progressives is to go on making mistakes. The business of Conservatives is to prevent the mistakes from being corrected.
     Наш мир разделился на консерваторов и прогрессистов.  Любимое занятие прогрессистов  — совершать  ошибки, а консерваторов — всячески препятствовать  их исправлению.

5. The true soldier fights not because he hates what is in front of him, but because he loves what is behind him.
     Настоящий воин сражается не потому, что ненавидит тех, кто перед ним, а потому, что любит стоящих за ним.

6. The Christian ideal has not been tried and found wanting. It has been found difficult; and left untried.
     Христианские идеалы не прижились и не выдержали испытание временем. Их признали недостижимыми и оставили все попытки достичь.

7. There is the great lesson of 'Beauty and the Beast,' that a thing must be loved before it is lovable.
     Самый большой урок «Красавицы и Чудовища» — надо сначала кого-либо полюбить, а потом уже думать о его привлекательности.

8. A good novel tells us the truth about its hero; but a bad novel tells us the truth about its author.
    Хороший роман раскрывает всю правду о его герое, а плохой — всю правду о его авторе.

9. If there were no God, there would be no atheists.
    Если бы не было Бога, не было бы атеистов.

10. The way to love anything is to realize that it may be lost.
      Чтобы полюбить что-либо, надо осознать возможность его потери.


Рецензии