Гилберт Кит Честертон. Афоризмы 11 - 20

11. An adventure is only an inconvenience rightly considered. An inconvenience is only an adventure wrongly considered.
      Авантюра — это всего лишь хорошо спланированная неприятность, а неприятность — это плохо спланированная авантюра.

12. Do not be so open-minded that your brains fall out.
      Не открывайтесь миру, иначе разум сбежит от вас.

13. Religious liberty might be supposed to mean that everybody is free to discuss religion. In practice it means that hardly anybody is allowed to mention it.
      Казалось бы, свобода вероисповедования предполагает свободное обсуждение любой религии, но на самом деле никому не позволено даже думать об этом.

14. We are perishing for want of wonder, not for want of wonders.
      Мы страдаем из-за потребности в чуде, а не от недостатка чудес.

16. It is absurd for the Evolutionist to complain that it is unthinkable for an admittedly unthinkable God to make everything out of nothing, and then pretend that it is more thinkable that nothing should turn itself into everything.
      Эволюционисты выглядят нелепо, утверждая, что немыслимо, будто придуманный Бог создал всё из ничего, а затем делают вид, что мыслимо, будто ничто превращается во всё.

17. The riddles of God are more satisfying than the solutions of man.
      Непредсказуемость Всевышнего предпочтительнее решимости человека.

18. Hope is the power of being cheerful in circumstances that we know to be desperate.
      Надежда — способность не терять присутствие духа в, казалось бы, безнадёжных обстоятельствах.

19. Marriage is a sort of poetical see-saw.
      Брак – это разновидность эмоциональных качелей.

20. The family is the test of freedom; because the family is the only thing that the free man makes for himself and by himself.
      Семья — это испытание свободой, потому что это единственная вещь, которую свободный человек выбирает для себя сам.


Рецензии