Оскар Уайльд. Афоризмы 71 - 80

71. To know nothing about our great men is one of the necessary elements of English education.
      О наших великих людях совсем ничего — один из главных постулатов английского образования.

72. The truth is rarely pure and never simple. Modern life would be very tedious if it were either and modern literature a complete impossibility.
      Если истина будет простой и незамутнённой, то наша жизнь будет слишком скучна, а литература и вовсе не понадобится,

73. You may laugh, but it is a great thing to come across a woman who thoroughly understands one.
      Вы будете смеяться, но встретить понимающую вас женщину — это большая удача.

74. The majority of people spoil their lives by an unhealthy and exaggerated altruism.
       Многие портят себе жизнь раздутым нездоровым альтруизмом.
      
75. The number of women in London who flirt with their own husbands is perfectly scandalous. It looks so bad. It is simply washing one's clean linen in public.
      Количество женщин в Лондоне, флиртующих со своими мужьями, превышает все разумные пределы.  Это также непотребно, как прилюдно стирать нижнее бельё.
 
76. The chief thing that makes life a failure from the artistic point of view is the thing that lends to life its sordid security—the fact that one can never repeat exactly the same emotion.
      Главное, что отравляет нам жизнь с эстетической точки зрения,  — это  отвратительное свойство наших чувств никогда не повторяться.   

77. We teach people how to remember, we never teach them how to grow.
      Учат запоминать, но никогда не учат  развиваться.
 
78. It is absurd to divide people into good and bad. People are either charming or tedious.
      Нелепо делить людей на хороших и плохих. Есть либо обаятельные, либо скучные.

79. It is only the modern that ever become old-fashioned.
      Только современное  становится старомодным.

80. The fact of a man being a poisoner is nothing against his prose. The domestic virtues are not the true basis of art.
      Факт признания кого-то дурно влияющим на окружающих, не говорит в пользу его незаурядности. Бытовые добродетели неинтересны для искусства.


Рецензии