Оскар Уайльд. Афоризмы 91 - 100

91. I don't believe in the existence of Puritan women. I don't think there is a woman in the world who would not be a little flattered if one made love to her. It is that which makes women so irresistibly adorable.
     Я не верю в существование пуританок. Не думаю, что есть на свете женщины, которым бы не  льстили романтические чувства, ведь именно они делают женщин так неотразимо очаровательными.

92. When I am in trouble eating is the only thing that consoles me. Indeed, when I am in really great trouble, as anyone who knows me intimately will tell you, I refuse everything except food and drink.
      Если у меня неприятности, то единственное утешение я нахожу в еде. Если у меня действительно крупные неприятности, то, как скажет вам любой, знающий меня достаточно близко, я отказываюсь от всего, кроме еды и питья.

93. When one is going to lead an entirely new life one requires regular and wholesome meals.
      Если вы решили начать новую жизнь, то начните её с регулярного полноценного питания.

94. The soul is born old, but grows young. That is the comedy of life. The body is born young, and grows old. That is life's tragedy.
      Душа рождается старой, но молодеет — это жизненная комедия. Тело рождается юным и стареет — это жизненная трагедия.

95. The past is of no importance. The present is of no importance. It is with the future that we have to deal. For the past is what men should not have been. The present is what men ought not to be. The future is what artists are.
      Прошлое и настоящее не имеют значения, только на будущее надо обращать внимание. В прошлом жили люди, которых не должно было быть, в настоящем — лучше бы они не существовали. Люди искусства — вот люди будущего.

96. Men become old, but they never become good.
     Люди становятся старше, но ни в коем случае не лучше.

97. I think that in practical life there is something about success, actual success, that is a little unscrupulous, something about ambition that is scrupulous always.
      Мне кажется, что реальная жизнь густо замешана на успешности, слегка приправлена необязательностью, и добавлено честолюбие, без которого в любом случае не обойтись.

98. Every man of ambition has to fight his century with its own weapons. What this century worships is wealth. The god of this century is wealth. To succeed one must have wealth. At all costs one must have wealth.
     Любой честолюбец сражается со своим веком его же оружием. Кумир нашего века — богатство. Успех — это наличие богатства. Всё определяется наличием богатства.

99. I love scandals about other people, but scandals about myself don't interest me. They have not got the charm of novelty.
      Я люблю, когда в скандалах замешаны другие, но скандалы с моим участием мне не интересны. В них нет очарования новизны.

100. Moderation is a fatal thing. Enough is as bad as a meal. More than enough is as good as a feast.
        Умеренность — коварная штука. Особенно она неуместна в случае с едой. Излишество в еде считается праздником.


Рецензии